Faktaboks

Innbyggertall
587 (SSB, 2023)
Landareal
0,8 km²
Tettstedsnummer
2101 Krøderen
Krøderen stasjon.
Krøderen stasjon.

Krøderen er et tettsted i Krødsherad kommune i Buskerud. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,8 km², og har 587 innbyggere (2023).

Krøderen ligger ved sørenden av innsjøen av samme navn. Denne har avløp ved Snarumselva til Drammenselva i Geithus. Gjennom tettstedet går fylkesvei 280 som gir korteste forbindelse mellom Hallingdal og Drammen. Fra tettstedet går også fylkesvei 2894 til Prestfoss. Krøderen har en del variert småindustri.

Krøderen var endepunkt for Krøderbanen som ble åpnet i 1872 og nedlagt i 1985 etter at persontrafikken var blitt nedlagt allerede i 1957. Krøderen stasjon ble sammen med jernbanestrekningen fredet i 1981. Banen drives i dag som museumsjernbane.

Fra 1861 var Krøderen tettsted utgangspunkt for dampskipstrafikk på sjøen. Denne trafikken kulminerte under anlegget av Bergensbanen, særlig etter at banen fra Bergen var ført frem til Gulsvik ved nordenden av sjøen i 1908 og togtrafikken mellom Oslo og Bergen ble avviklet med båt over Krøderen mellom Krøderen og Gulsvik.

Kart

Krøderen
Krøderen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg