Holmestrand stasjon
Nye Holmestrand stasjon åpnet i 2016.
Holmestrand stasjon

Holmestrand stasjon, jernbanestasjon i Holmestrand.

Holmestrand stasjon har vært en sentral stasjon på Vestfoldbanen siden banen ble tatt i bruk i 1875. I 2016 var banens nye trasé fra Holm til Nykirke ferdig, og den nye stasjonen som er lagt inne i fjellet ble tatt i bruk 17. desember 2016.

Stasjonen er teknisk sett Norges mest avanserte jernbanestasjon med en 34 meter bred, 16 meter høy og 550 meter lang stasjonshall. Stasjonen har fire spor, to for gjennomgående trafikk og to spor til plattform, og er dimensjonert for toghastighet på 250 km/t. Stasjonen ble tildelt «Betongtavlen 2017» i konkurranse med 17 andre prosjekter. Prisen gis til byggverk i Norge der betong er anvendt på en miljømessig, teknisk og estetisk fremragende måte.

Bortimot 90 prosent av Holmestrands befolkning bor oppe på fjellet over stasjonen. I tillegg til to utganger i sentrum er det bygget to heiser med en høyde på 70 meter fra plattformene og opp til fjellplatået. Heisturen tar et halvt minutt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg