VVER er en serie med trykkvannsreaktorer som er utviklet i tidligere Sovjetunionen, nå Russland. Ytelsen varierer mellom 300 MWe til 1 700 MWe. Reaktorer av denne typen er tatt i bruk av en rekke land blant annet Kina, India og Finland foruten flere tidligere østblokkland.

Faktaboks

Etymologi

fra russisk водо-водяной энергетический реактор, ВВЭР, transkribert vodo-vodjanoj energetitsjeskij reaktor (oversatt: vann-vann energireaktor)

Også kjent som

engelsk forkortelse WWER

Den første utgaven av denne serien kom på markedet på slutten av 1960-tallet, og gikk under betegnelsen VVER-440 modell V230. Reaktorens ytelse tilsvarte 440 MWe, men den ble bygd uten de krav til sikkerhet man i dag stiller til et kjernekraftverk. Reaktoren ble senere etterfulgt av en modifisert utgave, modell V213, som etterkom de første sikkerhetsstandardene for kjernekraft som ble fastsatt i Sovjetunionen. En større modell VVER-1000 ble utviklet etter 1975. Reaktoren blir nå innesluttet på en sikrere måte og utstyrt med en rekke forbedrede sikkerhetstiltak.

I dag tilbys en videreutviklet versjon, VVER-1200 (også kalt AES-2006), med utstyr og løsninger som sammenfaller med de som er omtalt som tredjegenerasjonsreaktor. Ytelsen er 1200 MWe og reaktoren er utstyrt med en rekke innebygde sikkerhetsanordninger som langt på vei imøtekommer de krav som myndighetene i dag stiller til sikkerhet. Blant annet har reaktoren en innebygd form for passiv sikkerhet, som sikrer kjøling av restvarmen i inntil 72 timer hvis alle nødkjølesystemene skulle svikte. Nyere versjoner av denne reaktoren kan også tilby fjernvarme som et biprodukt. En reaktor av denne typen er til vurdering av det finske selskapet Fennovoima Oy, som planlegger det nye kjernekraftverket Hanhikivi i Finland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg