Hanhikivi, planlagt finsk kjernekraftverk i Norra Österbotten i Pyhäjoki kommune. Kraftverket skal ligge på halvøya Hanhikivi ut mot Bottenviken. Byggearbeidet er ennå ikke påbegynt, men det finske kraftselskapet Fennovoima har fått finske myndigheters tillatelse til å gjennomføre prosjektet, som også er godkjent av det finske parlamentet i 2010.

Kraftverket skal leveres av Rosatom som ble valgt som samarbeidspartner i konkurranse med Areva og Toshiba. Den valgte reaktoren er AES-2006, som er en trykkvannsreaktor, og en videreutvikling av den russiske VVER-reaktoren. Kraftverket vil ha en ytelse på 1 200 MWe og vil kunne dekke nærmere 10 prosent av Finlands behov for elektrisk energi. Byggekostnadene er estimert til 6 milliarder euro, som skal medføre en produksjonskostnad på under 5 eurocent per kWh.

Rosatom har gått inn som minoritetsdeltaker i prosjektet, men det finske kravet om minimum 60 prosent finsk egenandel er oppfylt i og med at finske selskaper står for en eierandel på 65 prosent.

Kraftverket er omstridt i den finske opinionen, men en avtale med Rosatom ble signert i desember 2014 og det tas sikte på at byggearbeidet skal starte i 2018, etter at forberedende arbeid på anleggsområdet er gjennomført. Planlagt idriftsettelse er i 2024.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.