Hanhikivi, planlagt finsk kjernekraftverk i Norra Österbotten i Pyhäjoki kommune. Kraftverket skal ligge på halvøya Hanhikivi ut mot Bottenviken. Byggearbeidet er ennå ikke påbegynt, men det finske kraftselskapet Fennovoima har fått finske myndigheters tillatelse til å gjennomføre prosjektet, som også er godkjent av det finske parlamentet i 2010.

Kraftverket skal leveres av Rosatom som ble valgt som samarbeidspartner i konkurranse med Areva og Toshiba. Den valgte reaktoren er AES-2006, som er en trykkvannsreaktor, og en videreutvikling av den russiske VVER-reaktoren. Kraftverket vil ha en ytelse på 1 200 MWe og vil kunne dekke nærmere 10 prosent av Finlands behov for elektrisk energi. Byggekostnadene er estimert til 6 milliarder euro, som skal medføre en produksjonskostnad på under 5 eurocent per kWh.

Rosatom har gått inn som minoritetsdeltaker i prosjektet, men det finske kravet om minimum 60 prosent finsk egenandel er oppfylt i og med at finske selskaper står for en eierandel på 65 prosent.

Kraftverket er omstridt i den finske opinionen, men en avtale med Rosatom ble signert i desember 2014 og det tas sikte på at byggearbeidet skal starte i 2018, etter at forberedende arbeid på anleggsområdet er gjennomført. Planlagt idriftsettelse er i 2024.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.