Fennovoima
Logoen til Fennovoima
Av .
Lisens: public domain

Fennovoima er et finsk kraftselskap som har som formål å bygge et nytt kjernekraftverk i Finland. Selskapet ble etablert i 2007, men foreløpig har selskapet ingen kraftverk drift.

Fennovoima er eid av det finske selskapet Voimaosakeyhtiö og Rosatoms datterselskap RAOS Voima Oy. Voimaosakeyhtiö, som er etablert av et konsortium av finske energiforetak og industriselskaper, eier 66 prosent av Fennovoima. RAOS andel på 34 prosent var opprinnelig eid av det det tyske selskapet E.ON, men da de trakk seg ut av virksomheten i 2012, ble andelen kjøpt opp av RAOS. Voimaosakeyhtiö SF er sikret aksjemajoriteten i henhold til en inngått aksjonæravtale.

Selskapet eier ingen kraftverk, men har fått tillatelse til å bygge et nytt 1200 MWₑ kjernekraftverk på halvøya Hanhikivi ved Bottenviken i Finland. Etter de planer som foreligger skal arbeidet med å bygge det nye kraftverket komme i gang i 2023 med sikte på idriftsettelse i 2029.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg