Faktaboks

Arthur Nikisch

Arthur Augustinus Adalbertus Nikisch, ungarsk Nikisch Artúr

Uttale
nˈikisj
Født
12. oktober 1855, Mosonszentmiklós, Ungarn
Død
23. januar 1922, Leipzig, Tyskland
Arthur Nikisch
Arthur Nikisch
Av /𝒲.

Arthur Nikisch var en tysk dirigent av ungarsk herkomst, en av sin samtids fremste dirigenter. Han huskes særlig for sin tid som sjefdirigent for Gewandhaus-orkesteret i Leipzig og Berlinfilharmonien.

Nikisch ble berømt for sine tolkninger av de tyske klassikerne Ludwig van Beethoven, Robert Schumann og Johannes Brahms, men like mye for musikk som i hans tid var uvant for publikum og som han gjorde mye for å utbre: Franz Liszt, Anton Bruckner, Pjotr Tsjajkovskij og Richard Strauss.

Bakgrunn og utdannelse

Arthur Nikisch ble født i landsbyen Mosonszentmiklós ved grensen til Østerrike. Faren var ungarsk og moren fra Morava. Han viste seg som et fiolintalent og begynte på konservatoriet i Wien som 11-åring i 1866. Som lærere hadde han komponisten og dirigenten Otto Dessoff, dirigenten Johann von Herbeck og fiolinisten Joseph Hellmesberger d. y.

Den unge Nikisch ble engasjert til Wienerfilharmonien og var en av fiolinistene som ble rekruttert til de første Wagner-festspillene i Bayreuth i 1876.

Karriere

Nikisch’ ambisjon var å dirigere. Sesongen 1878–1879 ble han engasjert som annenkapellmester ved operaen i Leipzig og deretter ble han førstekapellmester frem til 1889. Han ledet urfremførelsen av symfoni nr. 7 av Anton Bruckner med Gewandhaus-orkesteret i 1884.

Nikisch var sjefdirigent for Boston Symfoniorkester 1889–1894 i en oppbyggingsfase, men etter fire sesonger vendte han hjem til Europa. Fra 1893 til 1895 ledet han forestillinger på operaen i Budapest.

I 1895 overtok han som sjefdirigent både for Gewandhaus-orkesteret i Leipzig, etter Carl Reinecke, og for Berlinfilharmonien hvor Richard Strauss en tid hadde vært midlertidig sjefdirigent. Nikisch beholdt begge disse stillingene til sin død i 1922 og ble i denne tiden en av verdens mest berømte og feirede dirigenter.

Nikisch gjestedirigerte i Europa, USA og Sør-Amerika. Han gjestet det nyopprettede Oslo-Filharmonien (Filharmonisk Selskaps Orkester) i april 1920 med musikk av Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms og Richard Strauss på programmet. I mai 1921 var han tilbake og ledet orkesteret i samtlige av Beethovens symfonier fordelt på fem konserter.

Nikisch foretok tallrike turneer med Berlinfilharmonien over størstedelen av Europa, blant annet til Sverige og Danmark.

Med Berlinfilharmonien gjorde han en innspilling av Beethovens 5. symfoni, noe forkortet, allerede i 1913. Innspillingen skapte stor oppmerksomhet og fikk vid distribusjon. Den kan sies å innvarsle en ny æra innenfor grammofonindustrien.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg