Faktaboks

Universitetssykehuset Nord-Norge HF
UNN HF
Forretningsadresse
Tromsø
Stiftet
18.12.2001
Daglig leder
Anita Elisabeth Schumacher
Styreleder
Anders Frafjord

Universitetssykehuset Nord-Norge er et helseforetak med ansvar for til sammen over 190 000 innbyggere i fylkeskommune Nordland, Troms og Finnmark. Helseforetaket er underlagt det regionale helseforetaket Helse-Nord RHF, som har ansvar for spesialhelsetjenester i Nord-Norge.

Sykehuset er et universitetssykehus, lokalsykehus og regionsykehus i Helse-Nord RHF, og hadde i 2022 over 6000 ansatte.

Universitetssykehuset Nord-Norge HF har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser samt rusbehandling. Helseforetaket har også virksomhet innen pasientbehandling, opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell. Helseforetakets virksomhet innen pasientbehandling foregår i Breivika i Tromsø, Harstad, Narvik og Longyearbyen. Helseforetaket har i tillegg flere behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling, samt to distriktsmedisinske sentre i Finnsnes og Storslett.

Historikk

Det opprinnelige sykehuset ble bygd i 1922 av Troms fylke og Tromsø kommune som driftet sykehuset sammen i fellesskap frem til 1964, før Troms fylke tok over som eneeier. Sykehuset fikk samtidig med overtakelsen i 1964 navnet Sentralsykehuset i Tromsø. I 1969 vedtok Stortinget at landets tredje universitet skulle bygges i Tromsø. Det ble samtidig bestemt at et nytt sykehus skulle bygges, og det nye sykehuset stod ferdig på universitetstomten i Tromsø i 1991. Åsgård psykiatriske sykehus ble i 1998 slått sammen med daværende Regionsykehuset i Tromsø.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Helseforetaket, som i nyere tid har ansvaret for driften av virksomheten, endret 1. januar 2002 navn til Universitetssykehuset Nord-Norge HF. Som følge av nedleggelsen av Hålogalandsykehuset HF er sykehusenhetene i Harstad og Narvik, fra 2007, underlagt helseforetaket Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Universitetssykehuset Nord-Norge HF
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 86.906 Medisinske laboratorietjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg