Bilibino er Russlands minste kjernekraftverk med en samlet ytelse på 44 MWe. Kraftverket har fire kjernereaktorer og er plassert i utkanten av den lille byen Bilibino som ligger i den autonome regionen Tsjukotka.

Kraftverket kom i drift i 1974 og regnes for å være verdens nordligste kjernekraftverk og det eneste som ligger i et område med permafrost. Området er rikt på mineralressurser, men ligger fjernt fra fossile energikilder som olje, kull og gass, noe som gjør ordinær energiforsyning svært kostbar. Kraftverket er derfor også bygd for å kunne levere fjernvarme til Bilibino by, og regnes med det for å være verdens første kjernekraftverk som leverer både kraft og varme. Kraftverket ligger i et område med høy seismisk aktivitet, men bygningskonstruksjonen skal være forsterket for å tåle dette.

De fire reaktorene bruker grafitt som moderator og lettvann som kjølemiddel. Reaktorene er av typen EGP-6 som er en nedskalert versjon av den reaktortypen som ble brukt i Tsjernobyl.

I 2015 var produksjonen 172 GWh med en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor for de fire reaktorene på 45,3 prosent. For hele driftsperioden har kapasitetsfaktoren vært 53,4 prosent. Reaktorenhetene har fått utvidet driftstillatelsen med 15 år, men innen 2022 må alle reaktorene være nedlagt. Som erstatning planlegger de russiske myndigheter å taue inn det nyutviklede, flytende kjernekraftverket Akademik Lomonosov.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.