Troms II

Sokkelkart (detalj)
Av .

Artikkelstart

Troms II er et leteområde for petroleum utenfor nordre del av Senja, Kvaløya og Rebbenesøya.

Troms II er det sydligste leteområdet i Barentshavet slik havområdet er avgrenset petroleumsforvaltningens oppdeling av norsk kontinentalsokkel. Skillet til Norskehavet i syd og leteområdet Nordland VII følger et geologisk skille.

Åpningshistorie

Stortinget vedtok å åpne deler av Barentshavet for petroleumsvirksomhet i 1980. Etter at petroleumsloven fikk bestemmelser om konsekvensutredning i 1985, ble det satt i gang utredninger for å vurdere åpning av resten av Barentshavet syd i henhold til de nye kravene. Rapportene ble sammenfattet i en konsekvensutredning i 1988 som ble lagt ut på høring.

Regjeringen la fram forslag om åpning i Stortingsmelding 40 (1988-89): Åpning av Barentshavet syd for letevirksomhet. I meldingen konkluderte Olje- og energidepartementet med at Troms II «i denne omgang holdes utenfor det området som anbefales åpnet for letevirksomhet» (s 39). Dette ble begrunnet med mangelfull geologisk informasjon og innvendinger fra Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet. Stortinget sluttet seg til dette.

Troms II, Nordland VII og deler av Nordland VI er de områdene som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet og som det har stått stor politisk strid om i mange år. I den politiske debatten omtales dette ofte som «LoVeSe» for Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Olje- og energidepartementet (1988): Åpning av Barentshavet Syd, Troms II, Troms III og sydlige del av Finnmark Vest for petroleumsvirksomhet. Konsekvensutredning. Olje- og energidepartementet, Oslo.
  • Stortingsmelding 40 (1988-89): Åpning av Barentshavet syd for letevirksomhet.

Kommentarer (2)

skrev Ragnhild Sandøy

Oljedirektoratet har hatt for vane å overse de gamle navnene som berøres av leiteområdene og konstruere nye navn. De gamle navnene tas ikke med i illustrasjonskart. På mange måter framstår områdene som "No mans land".
I denne artikkelen vil referanse til de gamle navnene; Troms II med Sveinsgrunnen og Troms III Malangsgrunnen være naturlig.

svarte Ola Nordal

Hei Ragnhild. Tusen takk for dette innspillet. Dette ser ut til å være et viktig poeng! Jeg skal ta det opp med artikkelforfatteren. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg