Nordland VII, leteområde for petroleum i Norskehavet utenfor Vesterålen

Nordland VII er det nordligste leteområdet i Norskehavet slik havområdet er avgrenset i petroleumsforvaltningens oppdeling av norsk kontinentalsokkel. Skillet til Barentshavet i nord og leteområdet Troms II følger et geologisk skille.

Etter at petroleumsloven fikk bestemmelser om konsekvensutredninger i 1985, ble det satt i gang et utredningsarbeid for å vurdere åpning av områdene fra Mørebankene til og med Nordland VII. Utredningene skjedde i regi av en interdepartemental arbeidsgruppe ledet av Olje- og energidepartementet mellom 1989 og 1993. De 27 delutredningene ble sammenfattet i en hovedrapport. Den konkluderte med at Nordland VII ikke burde åpnes for petroleumsvirksomhet på grunn av fiskeri- og miljøhensyn. Det ble også regjeringen og Stortinget sin konklusjon under den politiske behandlingen i 1994.

Troms II, Nordland VII og deler av Nordland VI er de områdene som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet og som det har stått stor politisk strid om i mange år. I den politiske debatten omtales dette ofte som "Lofoten - Vesterålen - Senja". 

Nordland VII har stedvis fiskeriaktivitet gjennom hele året, og tilsvarer fiskebanken Vesterålsbankene.

  • Thomassen, Jørn, Ulf Båmstedt, Bjørn Munro Jenssen, Åge Mariussen, Kjell A. Moe og Jan E. Reiersen 1993: Åpning av Trøndelag I øst, Nordland IV, V, VI og VII, Mørebassenget, Vøringbassenget I og II for letevirksomhet. Konsekvensutredning for miljø, naturressurser og samfunn. Oslo; Nærings- og energidepartementet.
  • St.meld. nr. 26 (1993-1994): Utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen. Oslo: Nærings- og energidepartementet. Stortingets behandling

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.