Sokkelkart (detalj)
Sokkelkart (detalj)
Av .

Nordland VII er et leteområde for petroleum i Norskehavet utenfor Vesterålen.

Nordland VII er det nordligste leteområdet i Norskehavet slik havområdet er avgrenset i petroleumsforvaltningens oppdeling av norsk kontinentalsokkel. Skillet til Barentshavet i nord og leteområdet Troms II følger et geologisk skille.

Åpningshistorie

Etter at petroleumsloven fikk bestemmelser om konsekvensutredninger i 1985, ble det satt i gang et utredningsarbeid for å vurdere åpning av områdene fra Mørebankene til og med Nordland VII. Utredningene skjedde i regi av en interdepartemental arbeidsgruppe ledet av Olje- og energidepartementet mellom 1989 og 1993. De 27 delutredningene ble sammenfattet i en hovedrapport. Den konkluderte med at Nordland VII ikke burde åpnes for petroleumsvirksomhet på grunn av fiskeri- og miljøhensyn. Det ble også regjeringen og Stortinget sin konklusjon under den politiske behandlingen i 1994.

Troms II, Nordland VII og deler av Nordland VI er de områdene som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet og som det har stått stor politisk strid om i mange år. I den politiske debatten omtales dette ofte som «LoVeSe» for Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fiskeriinteresser

Nordland VII har stedvis fiskeriaktivitet gjennom hele året, og tilsvarer fiskebanken Vesterålsbankene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thomassen, Jørn, Ulf Båmstedt, Bjørn Munro Jenssen, Åge Mariussen, Kjell A. Moe og Jan E. Reiersen 1993: Åpning av Trøndelag I øst, Nordland IV, V, VI og VII, Mørebassenget, Vøringbassenget I og II for letevirksomhet. Konsekvensutredning for miljø, naturressurser og samfunn. Oslo; Nærings- og energidepartementet.
  • St.meld. nr. 26 (1993-1994): Utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen. Oslo: Nærings- og energidepartementet. Stortingets behandling.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg