Nordland VII

Sokkelkart (detalj)
Av .

Artikkelstart

Nordland VII er et leteområde for petroleum i Norskehavet utenfor Vesterålen.

Nordland VII er det nordligste leteområdet i Norskehavet slik havområdet er avgrenset i petroleumsforvaltningens oppdeling av norsk kontinentalsokkel. Skillet til Barentshavet i nord og leteområdet Troms II følger et geologisk skille.

Åpningshistorie

Etter at petroleumsloven fikk bestemmelser om konsekvensutredninger i 1985, ble det satt i gang et utredningsarbeid for å vurdere åpning av områdene fra Mørebankene til og med Nordland VII. Utredningene skjedde i regi av en interdepartemental arbeidsgruppe ledet av Olje- og energidepartementet mellom 1989 og 1993. De 27 delutredningene ble sammenfattet i en hovedrapport. Den konkluderte med at Nordland VII ikke burde åpnes for petroleumsvirksomhet på grunn av fiskeri- og miljøhensyn. Det ble også regjeringen og Stortinget sin konklusjon under den politiske behandlingen i 1994.

Troms II, Nordland VII og deler av Nordland VI er de områdene som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet og som det har stått stor politisk strid om i mange år. I den politiske debatten omtales dette ofte som «LoVeSe» for Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fiskeriinteresser

Nordland VII har stedvis fiskeriaktivitet gjennom hele året, og tilsvarer fiskebanken Vesterålsbankene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thomassen, Jørn, Ulf Båmstedt, Bjørn Munro Jenssen, Åge Mariussen, Kjell A. Moe og Jan E. Reiersen 1993: Åpning av Trøndelag I øst, Nordland IV, V, VI og VII, Mørebassenget, Vøringbassenget I og II for letevirksomhet. Konsekvensutredning for miljø, naturressurser og samfunn. Oslo; Nærings- og energidepartementet.
  • St.meld. nr. 26 (1993-1994): Utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen. Oslo: Nærings- og energidepartementet. Stortingets behandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg