Fransk trykk fra slutten av 1600-tallet.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Trientkonsilet var den katolske kirkes nittende kirkemøte og det første etter reformasjonen. Møtet fant sted i Trient, dagens Trento i Nord-Italia, og det ble holdt i tre omganger, 1545-1547, 1551-1552 og 1562-1563. Konsilet markerer starten på motreformasjonen.

Faktaboks

Uttale
triˈent-konsilet
Også kjent som
Tridentiner-konsilet

Bakgrunn

Reformasjonen hadde førte til en splittelse av den katolske kirke og etablering av den protestantiske kirken. På Trientkonsilet ble det utmeislet moralske og administrative reformer og en strategi for å møte reformasjonen, som i kirkehistorien kalles motreformasjonen.

Trientkonsilets beslutninger

Kildeskriftene og sakramentene

Konsilet stadfestet kirkens lære om kirkens to kilder, Skriften og Tradisjonen, og om kirkens sju sakramenter, deriblant synet på messen som en offerhandling, og prestens sentrale rolle i nattverden. Presten utfører riten og mottar både brød og vin, mens menigheten kun får motta brødet. Dette markerer en tydelig forkjell fra protestantismen hvor menigheten mottar natverden "i to skikkelser", det vil si både vin og brød.

Liturgi og presteutdannelse

Konsilet bestemte også at liturgien skulle være den samme overalt og at presteutdannelsen skulle styrkes. En ny utgave av Vulgata, den latinske bibelen, ble utgitt i 1592.

Misjon

Konsilet la også grunnlaget for en ny satsing på misjon i kjølvannet av europeisk ekspansjon med koloniseringen av Amerika og nye handelsforbindelser i Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg