Fransk trykk fra slutten av 1600-tallet.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Trientkonsilet var Den katolske kirkes nittende kirkemøte og det første etter reformasjonen. Møtet fant sted i Trient, dagens Trento i Nord-Italia, og det ble holdt i tre omganger, 1545–1547, 1551–1552 og 1562–1563. Konsilet markerer starten på motreformasjonen.

Faktaboks

Uttale
triˈent-konsilet
Også kjent som
Tridentiner-konsilet

Bakgrunn

Reformasjonen førte til en splittelse av Den katolske kirke og etablering av protestantiske kirker (blant annet de lutherske kirkene i Nord-Europa). På Trientkonsilet utmeislet de katolske biskopene en en strategi for å møte reformasjonen, motreformasjonen, og vedtok en rekke moralske og administrative reformer.

Trientkonsilets beslutninger

Kildeskriftene og sakramentene

Konsilet stadfestet læren om kirkens to kilder, Bibelen og den katolske tradisjonen. I motsetning til protestantene som kun anerkjente Bibelens autoritet, bygget katolikkene videre på praksiser og tolkningstradisjoner som hadde utviklet seg fra kirkens urtid: troen på pavens rolle som Jesu representant på jorden, messen som en offerhandling, og prestens funksjon som Jesu stedfortreder i nattverden.

Konsilet stadfestet læren om kirkens sju obligatoriske sakramenter (dåp, nattverd, bot, konfirmasjon, ekteskap, sykesalving/siste olje og prestevielse).

Liturgi og presteutdannelse

Konsilet innskjerpet også bestemmelsen om at liturgien skulle være den samme overalt og at presteutdannelsen skulle styrkes. En ny utgave av Vulgata, den latinske bibelen, ble utgitt i 1592.

Misjon

Konsilet la også grunnlaget for en ny satsing på misjon i kjølvannet av europeisk ekspansjon med koloniseringen av Amerika og nye handelsforbindelser i Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg