Sør-Tyrol

Sør-Tyrol, den italienske delen av landskapet Tyrol, utgjør en del av regionen Trentino-Alto Adige og er blant annet kjent for sine jordpyramider. Ved freden i St. Germain 1919 tilfalt Sør-Tyrol Italia etter å ha vært østerriksk kronland siden 1815.

Faktaboks

også kjent som:

Sør-Tirol. Tysk Südtirol, Bozen-Südtirol. Italiensk Alto Adige, Tirolo del Sud, Bolzano-Alto Adige

I perioden fra 1920-årene til 1960-årene var det en betydelig innvandring av italienere til den tidligere tyskspråklige nordprovinsen Bolzano (Bozen), og utgjør nå et klart flertall i byen Bolzano. Byer som Brixen (Bressanone) og Meran (Merano) har fortsatt flertall av tysktalende – det er bare tre–fire kommuner av over 100 som har italienskspråklig flertall.

Etter press fra de tysktalende fikk området 1946 en viss autonomi, men i 1948 ble det slått sammen med den italiensktalende provinsen Trento til en egen italienskdominert region, Trentino-Alto Adige. Regionforsamlingen alternerer mellom Trento og Bolzano, to år på hvert sted. Den tysktalende befolkningen har følt seg diskriminert, og det var i 1950- og 1960-årene en del uro og sabotasjehandlinger. Høsten 1969 ble det sluttet en overenskomst mellom Østerrike og Italia som sikret den overveiende tysktalende del av Sør-Tirol utvidet selvstyre, og i 1992 ble det mellom de to landene inngått en endelig avtale som bila konflikten om området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg