Sør-Tyrol, den italienske delen av landskapet Tyrol, utgjør en del av regionen Trentino-Alto Adige og er blant annet kjent for sine jordpyramider. Ved freden i St. Germain 1919 tilfalt Sør-Tyrol Italia etter å ha vært østerriksk kronland siden 1815.

I perioden fra 1920-årene til 1960-årene var det en betydelig innvandring av italienere til den tidligere tyskspråklige nordprovinsen Bolzano (Bozen), og utgjør nå et klart flertall i byen Bolzano. Byer som Brixen (Bressanone) og Meran (Merano) har fortsatt flertall av tysktalende – det er bare tre–fire kommuner av over 100 som har italienskspråklig flertall.

Etter press fra de tysktalende fikk området 1946 en viss autonomi, men i 1948 ble det slått sammen med den italiensktalende provinsen Trento til en egen italienskdominert region, Trentino-Alto Adige. Regionforsamlingen alternerer mellom Trento  og Bolzano, to år på hvert sted. Den tysktalende befolkningen har følt seg diskriminert, og det var i 1950- og 1960-årene en del uro og sabotasjehandlinger. Høsten 1969 ble det sluttet en overenskomst mellom Østerrike og Italia som sikret den overveiende tysktalende del av Sør-Tirol utvidet selvstyre, og i 1992 ble det mellom de to landene inngått en endelig avtale som bila konflikten om området.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.