Albigensere, religiøs bevegelse i Sør-Frankrike i middelalderen, en hovedgruppe av katarene. Navnet er etter byen Albi, hvor de en tid hadde sitt sentrum.

Albigenserne var dualister, deres lære er beslektet med manikeismen og nedstammer sannsynligvis fra bogomilene på Balkan. De lærte at det finnes to guder, en god og en ond. Den onde gud, djevelen, har skapt verden og er årsak til menneskets legemlige eksistens. Frelsen består i å slippe bort fra legemet. Den som ikke blir frelst i sitt nåværende liv, må fortsette å eksistere i verden i en annen skikkelse (metempsykose eller sjelevandring).

De beholdt elementer av den kristne lære, og aksepterte deler av Det nye testamente og profetskriftene i Det gamle testamente, men lærte at Kristus ikke hadde et virkelig legeme, og at hans frelsesverk bestod i å forkynne den sanne kristendom, dvs. den katariske lære. De forkastet den katolske kirke og dens sakramenter, også korssymbolet.

Albigenserne hadde et eget åndssakrament, consolamentum. Lederne, «de rene», som hadde mottatt dette sakramentet, levde strengt asketisk med total avholdenhet fra seksualliv og animalske matprodukter og reiste rundt som omvandrende predikanter etter apostlenes eksempel. Deres eksempel stod i oppbyggelig kontrast til katolske prelaters livsførsel. De vanlige troende behøvde langt fra å leve etter de renes regler, men det var viktig å motta consolamentum før døden, slik at frelsen var sikret.

Albigenserne organiserte seg på 1100-tallet som en motkirke. De vant mange tilhengere, ikke minst i det lokale adelskap. Til tross for flere forsøk på å føre befolkningen tilbake til den katolske tro ved hjelp av forkynnelse og overtalelse, mislyktes dette, og etter mordet på en pavelig legat utlyste Innocens 3 i 1208 et korstog mot albigensernes adelige beskyttere. Korstoget, under ledelse av Simon av Montfort, var til tider meget blodig og utviklet seg etter hvert til å bli en ren erobringskrig. Dette førte 1229 til at hele Sør-Frankrike kom inn under den franske konge. Katarismen ble utryddet på 1300-tallet, takket være inkvisisjonens systematiske arbeid.

Albigenserne er dikterisk behandlet i Sissel Lange-Nielsens romantrilogi Under fiskenes tegn (1978–82).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. mars 2012 skrev Vidar Konradsen

Skal vel være "korssymbolet" som siste ord i andre avsnitt om læren...?

16. mars 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Vidar. Det stemmer nok absolutt! Har rettet opp nå.

Med vennlig hilsen,

Georg Kjøll
Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.