Languedoc

Vinmarker i Languedoc.

Languedoc, etter navnet på språket i området, landskap og tidligere provins i Frankrike, mellom Middelhavet og Les Cevennes, utgjør den sørøstligste fjellkjeden i Massif central, i sørvest begrenset av elven Aude og Canal du Midi, i nordøst av Rhône. De viktigste byer er Montpellier, Nîmes, Sète og Béziers.

Faktaboks

uttale:
lãgdˈåk

Languedoc består for en stor del av lave kalkplatåer, ved kysten store sletter med strandsjøer. Kystsletta er særlig velutviklet ved Rhônes munning. Omfattende vindyrking, særlig i departementet Hérault, hvor det blir produsert mest i hele landet. Vinen består imidlertid stort sett av billige typer og går hovedsakelig til innenlands konsum. Vinhagene opptar sine steder opptil 90 prosent av det dyrkede arealet, men et storstilt kunstvanningsprosjekt har etter hvert skapt et mer differensiert jordbruk.

Den tidligere provinsen Languedoc, lagt under den franske kronen på 1200-tallet, hadde en noe større utstrekning mot nord og vest enn det området man nå vanligvis betegner som Languedoc. Hovedby var Toulouse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg