Faktaboks

Languedoc
Uttale
lãgdˈåk
Vinmarker i Languedoc.

Languedoc er et landskap og tidligere provins i Frankrike, som ligger mellom Middelhavet og Les Cévennes. Landskapet utgjør den sørøstligste fjellkjeden i Massif central, og er i sørvest begrenset av elven Aude og Canal du Midi, i nordøst av Rhône. De viktigste byer er Montpellier, Nîmes, Sète og Béziers.

Languedoc består for en stor del av lave kalkplatåer, og ved kysten store sletter med strandsjøer. Kystsletta er særlig velutviklet ved Rhônes munning. Det gjøres omfattende vindyrking, særlig i departementet Hérault, hvor det blir produsert mest i hele landet. Vinen består imidlertid stort sett av billige typer og går hovedsakelig til innenlands konsum. Vinhagene opptar sine steder opptil 90 prosent av det dyrkede arealet, men et storstilt kunstvanningsprosjekt har etter hvert skapt et mer differensiert jordbruk.

Den tidligere provinsen Languedoc, lagt under den franske kronen på 1200-tallet, hadde en noe større utstrekning mot nord og vest enn det området man nå vanligvis betegner som Languedoc. Datidens hovedby var Toulouse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg