Togos forsvar

Artikkelstart

Togo har verneplikt etter utvelgelse, med militærtjeneste i to år. Togo har forsvarssamarbeid med Frankrike. De samlede styrketall for Togos væpnede styrker er 8550 aktivt personell (2018, IISS). I tillegg kommer 750 halvmilitært personell i et gendarmeri.

Hæren

Hæren har en styrke på omkring 8100 aktivt personell. Materiell omfatter to stridsvogner (av typen T-54 og/eller T-55), ni lette stridsvogner av typen Scorpion, 86 oppklaringsvogner, 20 stormpanservogner, 34 pansrede personellkjøretøy og seks selvdrevne artilleri. I tillegg har hæren lett artilleri og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en styrke på 250 aktivt personell. Materiell inkluderrer 10 treningsfly (som også kan brukes som angrepsfly/lette angrepsfly), fem transportfly, og fire helikoptre.

Marinen

Marinen har en styrke på omkring 200 aktivt personell, inkludert en marineinfanterienhet, og tre patruljefartøy.

Internasjonale operasjoner

Togo deltok i 2018 i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA) med infanteribataljon og ett felthospital (937 personell), og to observatører. I tillegg deltok Togo med observatører og et mindre antall personell i FN-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA), i Liberia (UNMIL), i Sudan (UNAMID), i Sør-Sudan (UNMISS), og i Vest-Sahara (MINURSO).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kapittel 9, Sub-Saharan Africa, sidene 496-497.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg