Etter forfatningen av 1992 er Togo en enhetsstatlig og demokratisk republikk. Øverste utøvende myndighet er lagt til presidenten, som er landets reelle leder og velges i allmenne valg for fem år. Han utnevner statsministeren, som må ha støtte fra flertallet i nasjonalforssamlingen, og den øvrige regjering. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen. Den velges i allmenne valg for fem år og har 81 medlemmer. På tross av formell demokratisering er Togo et autoritært styre, der president Gnassingbé Eyadéma satt ved makten fra 1967 til han døde 2005 og ble etterfulgt av sin sønn Faure Gnassingbé.

Administrativt er landet delt inn i fem regioner og 21 prefekturer.

Rettsvesenet omfatter en forfatningsdomstol, to appelldomstoler og en rekke førsteinstansretter. I tillegg er det en arbeidsrett, en barnedomstol, en sikkerhetsdomstol og en forvaltningsdomstol. Dommerne utnevnes av presidenten. Lovverket bygger på franske forbilder.

Våpenet viser et grønt skjold belagt med en hvit, oval skive; på skiven et gult hjerteskjold med bokstavene R T (for République Togolaise). Over hjerteskjoldet, som har to røde løver med pil og bue som skjoldholdere, sees to nasjonalflagg under et tekstbånd med mottoet Union, paix, solidarité, 'Enhet, fred, solidaritet'. Våpenet ble antatt 1962.

Mål og vekt er metrisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.