Togos politiske system

Hovedstaden Lomé med parlamentsbygningen i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Forfatning og politisk system

Etter forfatningen av 1992 er Togo en enhetsstatlig og demokratisk republikk. Øverste utøvende myndighet er lagt til presidenten, som er landets reelle leder og velges i allmenne valg for fem år. Han utnevner statsministeren, som må ha støtte fra flertallet i nasjonalforssamlingen, og den øvrige regjering. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen. Den velges i allmenne valg for fem år og har 81 medlemmer. På tross av formell demokratisering er Togo et autoritært styre, der president Gnassingbé Eyadéma satt ved makten fra 1967 til han døde 2005 og ble etterfulgt av sin sønn Faure Gnassingbé.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i fem regioner og 21 prefekturer.

Rettsvesenet

Rettsvesenet omfatter en forfatningsdomstol, to appelldomstoler og en rekke førsteinstansretter. I tillegg er det en arbeidsrett, en barnedomstol, en sikkerhetsdomstol og en forvaltningsdomstol. Dommerne utnevnes av presidenten. Lovverket bygger på franske forbilder.

Våpenet

Våpenet viser et grønt skjold belagt med en hvit, oval skive; på skiven et gult hjerteskjold med bokstavene R T (for République Togolaise). Over hjerteskjoldet, som har to røde løver med pil og bue som skjoldholdere, sees to nasjonalflagg under et tekstbånd med mottoet Union, paix, solidarité, 'Enhet, fred, solidaritet'. Våpenet ble antatt 1962.

Mål og vekt

Mål og vekt er metrisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg