Faktaboks

Theodor Storm
Uttale
ʃ-
Født
14. september 1817, Husum
Død
4. juli 1888, Hademarschen (Holstein)
Theodor Storm
Theodor Storm

Theodor Storm var en tysk forfatter. Storm regnes blant de ypperste tyskspråklige lyrikerne; han er også kjent for sine noveller hvor handlingen utspiller seg i Nordfrisland i Schleswig-Holstein. Litteraturhistorisk tilhører han epoken Poetischer Realismus.

Biografi

Theodor Storm vokste opp i Schleswig-Holstein og var tett knyttet til det nordfrisiske området, blant annet Husum, noe som gjenspieler seg i hans diktning. Etter avlagt jusstudium arbeidet han som advokat, senere som dommer. Han hadde tett kontakt med forfatterne som blant annet Eduard Mörike, Theodor Mommsen og Paul Heyse.

Verk

Lyrikk

Storm betraktet seg selv først og fremst som lyriker, en vurdering som både samtidige og senere forfattere (blant annet Theodor Fontane og Thomas Mann) har sagt seg enig i. Hans lyrikk er musikalsk, ofte med en melankolsk grunnstemning, og viser en intim forbindelse mellom menneske og natur. Han forfattet også politiske dikt, direkte inspirert av aktuelle politiske hendelser i sin samtid, for eksempel konfliktene mellom Tyskland og Danmark, slik de utspilte seg i Schleswig-Holstein i perioden 1848-1852.

Noveller

Storm hadde en omfattende novelleproduksjon. Blant de mest kjente er Immensee (1849) og Der Schimmelreiter (1888). Novellene er komponert med en dramatisk spenningskurve og formidler en intens naturopplevelse. Mange har tilknytning til lokal folklore, overtro og sagn fra Schleswig-Holstein og viser at forfatteren var fascinert av mystiske og fantastiske elementer. De senere verker har en mer realistisk stil, ofte med en hang til en melankolsk livsfølelse, som gjenspeiler forfatterens siste leveår.

Betydning

Theodor Storms lyriske og novellistiske verk har en sentral plass i den realistiske litteraturen fra siste halvdel av 1800-tallet. Novellene Immensee og Der Schimmelreiter hører med til den tyskspråklige kanon. Der Schimmelreiter leses mye i skolens tyskundervisning, og er også filmatisert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg