Theodor Storm, tysk forfatter. Theodor Storm regnes blant de ypperste tyskspråklige lyrikerne; han er også kjent for sine noveller hvor handlingen utspiller seg i Nordfrisland i Schleswig-Holstein. Litteraturhistorisk tilhører han epoken Poetischer Realismus.

Theodor Storm vokste opp i Schleswig-Holstein og var tett knyttet til det nordfrisiske området, blant annet Husum, noe som gjenspieler seg i hans diktning. Etter avlagt jusstudium arbeidet han som advokat, senere som dommer. Han hadde tett kontakt med forfatterne som blant annet Eduard Mörike, Theodor Mommsen og Paul Heyse.

Storm betraktet seg selv først og fremst som lyriker, en vurdering som både samtidige og senere forfattere (blant annet Theodor Fontane og Thomas Mann) har sagt seg enig i. Hans lyrikk er musikalsk, ofte med en melankolsk grunnstemning, og viser en intim forbindelse mellom menneske og natur. Han forfattet også politiske dikt, direkte inspirert av aktuelle politiske hendelser i hans samtid, for eksempel konfliktene mellom Tyskland og Danmark, slik de utspilte seg i Schleswig-Holstein i perioden 1848-1852.

Storm hadde en omfattende novelleproduksjon. Blant de mest kjente er Immensee (1849) og Der Schimmelreiter (1888). Novellene er komponert med en dramatisk spenningskurve og formidler en intens naturopplevelse. Mange har tilknytning til lokal folklore, overtro og sagn fra Schleswig-Holstein og viser at forfatteren var fascinert av mystiske og fantastiske elementer. De senere verker har en mer realistisk stil, ofte med en hang til en melankolsk livsfølelse, som gjenspeiler forfatterens siste leveår.

Theodor Storms lyriske og novellistiske verk har en sentral plass i den realistiske litteraturen fra siste halvdel av 1800-tallet. Novellene Immensee og Der Schimmelreiter hører med til den tyskspråklige kanon. Der Schimmelreiter leses mye i skolens tyskundervisning, og er også filmatisert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.