Eduard Mörike, tysk forfatter. Han regnes som en av de mest betydningsfulle tyskspråklige lyrikerne. Svært kjent er også hans novelle Mozart på reise til Prag (1856).

Mörike var utdannet prest ved det evangelske seminaret. I tillegg til sitt virke som prest arbeidet han i perioder også som redaktør og huslærer. Han ble professor i litteratur i 1856.

Mörike representerte den såkalte Schwäbische Dichterschule (en litterær retning som avtegnet seg i Schwaben), som blant annet også Ludwig Uhland og Wilhelm Hauff regnes til. Han var først og fremst lyriker. Han var svært musikalsk, et trekk som kommer til uttrykk i hans melodiøse dikt (Gedichte, 1838, 1848). Ro, ynde og plastisk anskuelighet kjennetegner hans formfullendte diktning, men også mørk melankoli.

Mange av hans dikt er tonesatt av Robert Schumann, Johannes Brahms og Hugo Wolf.

I Mörikes prosadiktning har Maler Nolten (1832), en kunstnerroman etter mønster av Johann Wolfgang von Goethes Wilhelm Meister, størst litterær verdi. Den mest populære av hans noveller er Mozart auf der Reise nach Prag (1856, norsk oversettelse Mozart på reise til Prag, 1958).

Mörike er en av de store lyrikerne i tyskspråklig litteratur. Mens han lenge ble sett på som en typisk Biedermeier-dikter, og da i den nedlatende betydningen av begrepet, framhever nyere Mörike-forskning de tidligmodernistiske trekkene i hans diktning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.