Thailands utenrikspolitikk

Thailand er medlem av blant annet FN, Verdens handelsorganisasjon, ASEAN og APEC.

Forholdet til Kambodsja

Kambodsjas søknad om å gi Preah Vihear-templet en plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, førte til at en gammel grensetvist mellom Kambodsja og Thailand blusset voldsomt opp igjen i 2008. Begge land hevdet at templet fra det 11. århundre – opprinnelig hinduistisk, men senere konvertert til buddhismen – befinner seg på deres territorium. Imidlertid ble det omstridte området på 4,6 kvadratkilometer tildelt Kambodsja ved en kjennelse av Den internasjonale domstolen i Haag i 1962.

Kunngjøringen fra UNESCO om avtalen med Kambodsja vekket likevel sterke nasjonalistiske følelser i Thailand. Regjeringspartiet fikk her også støtte fra opposisjonen. Mens Kambodsja feiret sin nye verdensarv-attraksjon, strømmet tusener av thai-nasjonalister til Preah Vihear for å kreve templet tilbake. Begge lands regjeringer sendte soldater til tempeldistriktet, og Kambodsja henstilte til FNs sikkerhetsråd om å gripe inn. Det kom til væpnede sammenstøt med falne på begge sider i «tempelkrigen» både i 2008 og 2009. Forfatningsdomstolen i Thailand erklærte en omstridt avtale med Kambodsja, signert av daværende utenriksminister Noppadon Pattama, som grunnlovsstridig.

Thailand ga i avtalen formell støtte til Kambodsjas UNESCO-søknad, noe som førte til Pattamas avgang. De to landene ble enige om i fellesskap å trekke opp nye og nøyaktige grenser i løpet av 2009, men tidlig på året kom det til nye væpnede sammenstøt her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg