Thailands utenrikspolitikk

Artikkelstart

Thailand er medlem av blant annet FN, Verdens handelsorganisasjon, ASEAN og APEC.

Thailand er det eneste landet i Sørøst-Asia som aldri ble kolonisert og landet fungerte som en buffer mellom den franske kolonimakten i Indokina og det britiske herredømmet over Burma (senere Myanmar) og sultanateneMalayhalvøya. Thailands diplomatiske politikk har ofte blitt beskrevet som pragmatisk, «slik en bambus bøyer seg etter vinden» -- ettergivende, men uten å knekke.

Under den kalde krigen, ble Thailand en viktig alliert av USA, ikke minst militært. USA er fortsatt en betydningsfull alliert, men utover 2010-tallet, ble USA mer uttalt kritisk til det thailandske militærets inngripen i politiske prosesser. Forholdet til Kina og ASEAN-samarbeidet har derfor blitt viktigere for Thailand.

Grensekonflikt med Kambodsja

En gammel grensetvist mellom Kambodsja og Thailand blusset opp igjen i 2008 etter at Kambodsja søkte om å gi Preah Vihear-templet en plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Begge land hevdet at khmer-templet fra det 11. århundre befinner seg på deres territorium. Det omstridte området på 4,6 kvadratkilometer ble tildelt Kambodsja ved en kjennelse av den internasjonale domstolen i Haag i 1962.

Kunngjøringen fra UNESCO om avtalen med Kambodsja vekket sterke nasjonalistiske følelser i Thailand. Mens Kambodsja feiret sin nye verdensarv-attraksjon, demonstrerte thailandske nasjonalister ved Preah Vihear for å kreve templet tilbake. Begge lands regjeringer sendte soldater til området rundt tempelet, og Kambodsja henstilte til FNs sikkerhetsråd om å gripe inn. Det kom til væpnede sammenstøt med falne på begge sider i «tempelkrigen» både i 2008 og 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg