Thailand er medlem av blant annet FN, Verdens handelsorganisasjon, ASEAN og APEC.

Thailand er det eneste landet i Sørøst-Asia som aldri ble kolonisert og landet fungerte som en buffer mellom den franske kolonimakten i Indokina og det britiske herredømmet over Burma (senere Myanmar) og sultanateneMalayhalvøya. Thailands diplomatiske politikk har ofte blitt beskrevet som pragmatisk, «slik en bambus bøyer seg etter vinden» -- ettergivende, men uten å knekke.

Under den kalde krigen, ble Thailand en viktig alliert av USA, ikke minst militært. USA er fortsatt en betydningsfull alliert, men utover 2010-tallet, ble USA mer uttalt kritisk til det thailandske militærets inngripen i politiske prosesser. Forholdet til Kina og ASEAN-samarbeidet har derfor blitt viktigere for Thailand.

Grensekonflikt med Kambodsja

En gammel grensetvist mellom Kambodsja og Thailand blusset opp igjen i 2008 etter at Kambodsja søkte om å gi Preah Vihear-templet en plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Begge land hevdet at khmer-templet fra det 11. århundre befinner seg på deres territorium. Det omstridte området på 4,6 kvadratkilometer ble tildelt Kambodsja ved en kjennelse av den internasjonale domstolen i Haag i 1962.

Kunngjøringen fra UNESCO om avtalen med Kambodsja vekket sterke nasjonalistiske følelser i Thailand. Mens Kambodsja feiret sin nye verdensarv-attraksjon, demonstrerte thailandske nasjonalister ved Preah Vihear for å kreve templet tilbake. Begge lands regjeringer sendte soldater til området rundt tempelet, og Kambodsja henstilte til FNs sikkerhetsråd om å gripe inn. Det kom til væpnede sammenstøt med falne på begge sider i «tempelkrigen» både i 2008 og 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg