Terrapower

Artikkelstart

Terrapower er et amerikansk selskap som arbeider med teknologiutvikling for bedre utnyttelse av kjerneenergi. Hovedkvarteret er i Bellevue, Washington. Blant stifterne og investorene i selskapet er den kjente forretningsmannen Bill Gates.

Selskapets uttalte mål er å utvikle en mer bærekraftig, sikker og miljøvennlig form for kjerneenergi basert på fjerdegenerasjonsreaktoren TWR.

Denne kjernereaktoren, som ennå kun er på tegnebrettet, skal kunne bruke utarmet uran så vel som brukt kjernebrensel til energiproduksjon. Dette skjer ved at uranet, som i hovedsak er fertilt (²³⁸U), omdannes til fissilt materiale (²³⁹Pu) gjennom en transmutasjon som foregår i selve reaktoren. Dette skjer parallelt med fisjonsprosessen i reaktoren, hvorved fertilt materiale kontinuerlig omdannes til fissilt og forbrennes. Se omtale av TWR.

Utarmet uran finnes i store mengder på lager. Bare i USA finnes det flere hundre tusen tonn med utarmet uran etter virksomheten ved landets anrikningsanlegg. Det finnes også store mengder med brukt brensel som i dag representerer et avfallsproblem og som alternativt må sluttforvares i dype geologiske formasjoner. I virkeligheten utgjør utarmet uran og brukt kjernebrensel svært store energimengder som er nok til å dekke verdens energiforbruk i mer enn tusen år når de tas i bruk i en formeringsreaktor.

TerraPower arbeider for å utvikle en prototyp av denne reaktoren under navnet TWR-P. I 2015 ble det inngått en avtale med det kinesiske selskapet CNNC (China National Nuclear Corporation) om at en prototyp i størrelsesorden 600 MWₑ skulle bygges i Kina. Arbeidet startet i 2018, men som følge av de begrensninger om teknologioverføringer til Kina som ble innført av amerikanske myndigheter i 2019, er arbeidet innstilt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg