Terrapower

Terrapower, amerikansk selskap som arbeider med teknologiutvikling for bedre utnyttelse av kjerneenergi. Hovedkvarteret er i Bellevue, Washington. Blant stifterne og investorene i selskapet er den kjente forretningsmannen Bill Gates.

Selskapets uttalte mål er å utvikle en mer bærekraftig, sikker og miljøvennlig form for kjerneenergi basert på fjerdegenerasjonsreaktoren TWR.

Denne kjernereaktoren, som ennå kun er på tegnebrettet, skal kunne bruke utarmet uran så vel som brukt kjernebrensel til energiproduksjon. Dette skjer ved at uranet, som i hovedsak er fertilt (238U), omdannes til fissilt materiale (239Pu) gjennom en transmutasjon som foregår i selve reaktoren. Dette skjer parallelt med fisjonsprosessen i reaktoren, hvorved fertilt materiale kontinuerlig omdannes til fissilt og forbrennes. Se omtale av TWR.

Utarmet uran finnes i store mengder på lager. Bare i USA finnes det flere hundre tusen tonn med utarmet uran etter virksomheten ved landets anrikningsanlegg. Det finnes også store mengder med brukt brensel som i dag representerer et avfallsproblem og som alternativt må sluttforvares i dype geologiske formasjoner. I virkeligheten utgjør utarmet uran og brukt kjernebrensel svært store energimengder som er nok til å dekke verdens energiforbruk i mer enn tusen år når de tas i bruk i en formeringsreaktor.

TerraPower arbeider for å utvikle en prototyp for en reaktor på 600 MW e under navnet TWR-P. Målet er å starte opp rundt 2022, men sted og tidspunkt er ennå ikke fastsatt. Selskapet er i forhandlinger med flere land om hvor prototypen kan bygges.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg