Tanis, gresk navn på egyptisk by i Nil-deltaet (dagens San el-Hagar), i Bibelen Soan, egyptisk Djanet. Det har vært flere utgravninger av byen: i 1860-80 av August Mariette, i 1883–86 av Sir Flinders Petrie og i 1921–51 av Pierre Montet (Shaw & Nicholson 1995: 282). Tanis består i dag av ruiner, særlig fra det gamle riket (ca. 2543 - 2120 fvt.), det midtre riket (ca. 1980 - 1760 fvt.) og Ramses 2s regjeringsperiode (ca. 1279 - 13 fvt.). Samtlige av disse steinblokkene synes å ha blitt brakt til stedet av Psusennes 1 (ca. 1051 - 1006 fvt.) som lot bygge en ny hovedstad mer eller mindre fra grunnen av. Psusennes og de øvrige kongene av det 21. dynasti delte makten i landet med Amon-presteskapet i Teben. Prestene var formelt underlagt kongen i Tanis, men i realiteten styrte de Det øvre Egypt fritt. Også Tanis hadde et stort tempel til ære for guden Amon, som var den egentlige herskeren på denne tiden. Både kongen i Tanis og Ypperstepresten i Teben var underlagt Amon, og viktige statsspørsmål ble avgjort gjennom gudens orakel

Tanis er særlig kjent for Pierre Motets utgravninger, som resulterte i et av arkeologiens mest spektakulære funn. Like før utbruddet av 2. verdenskrig avdekket han den inntakte graven til byens grunnlegger Psusennes 1, som var begravet i en sarkofag og to kister, den innerste av disse av sølv. Mumien var besmykket med en dødsmaske av rent gull og flere smykker og amuletter av eksepsjonelt høy kunstnerisk kvalitet (Montet 1951). Disse gjenstandene befinner seg i dag i det Egyptiske museet i Kairo, og regners som et av landets største kulturskatter. Flere senere konger og prinser var gravlagt i det samme komplekset, deriblant Amenemope (ca. 1002-993 fvt.) og Shehshonq 2 (ca. 873 fvt.).

Funnet var vel så viktig som oppdagelsen av Tutankhamons grav 30 år tidligere, men fikk liten oppmerksomhet da 2. verdenskrig brøt ut like etterpå.

Shaw, I., & Nicholson, P. T. (red.). (1995): British Museum dictionary of Ancient Egypt. New York: British Museum Press.

Montet, P. (red.). (1951): Les constructions et le tombeau de Psousennès à Tanis. Paris: Domoulin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.