Tanis er det greske navnet på en egyptisk by i Nilens delta, dagens San el-Hagar, i Bibelen Soan, egyptisk Djanet. Tanis var hovedstaden til kongene i det 21. dynastiet i Det gamle Egypt. Tanis er særlig kjent for Pierre Montets utgravninger, som resulterte i det spektakulære funnet av gravene til flere av kongene i det 21. dynastiet.

Arkeologiske levninger

Ruinene av Tanis, Egypts hovedstad i det 21. dynasti (ca. 1076 - 944 fvt.). Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Det har vært flere utgravninger av byen:

Ruinene av Tanis består av steinblokker og rester av bygningselementer spredt utover landskapet. De fleste av steinblokkene stammer fra det gamle riket (cirka 2543 - 2120 fvt.), det midtre riket (cirka 1980 - 1760 fvt.) og Ramses 2s regjeringsperiode (cirka 1279 - 1213 fvt.). Alt bygningsmaterialet synes å ha blitt brakt til stedet av Psusennes 1 (cirka 1051 - 1006 fvt.) som lot bygge en ny hovedstad mer eller mindre fra grunnen av. Steinblokkene ble særlig hentet fra Pi-Ramses (ved den moderne landsbyen Qantir), den tidligere hovedstaden til Ramses 2. Dette medførte at Tanis lenge ble tatt for å være Pi-Ramses.

I tillegg finnes det bygningselementer fra den sendynastiske perioden (722 - 332 fvt.) og den ptolemaiske perioden (323 - 30 fvt.).

Sentralt i Tanis lå et stort tempel til guden Amon. Templet hadde minst tre pyloner og var omringet av en stor ringmur. I tillegg var det egne templer til Khonsu og Mut i nærheten av Amon-templet.

Tempelkomplekset har store likhetstrekk med Karnak-templet i Teben, som også har et stort tempel til Amon og egne templer til Khonsu og Mut. Dette har gitt opphavet til en teori om at Tanis var anlagt som en nordlig kopi av Teben (Brissaud og Zivie-Coche 1998).

Tanis som hovedstad 

Psusennes og de øvrige kongene i det 21. dynastiet delte makten i landet med Amon-presteskapet i Teben. Prestene var formelt underlagt kongen i Tanis, men i realiteten styrte de Det øvre Egypt fritt.

I likhet med Teben, hadde også Tanis et tempel til ære for guden Amon, som var den egentlige herskeren på denne tiden. Både kongen i Tanis og ypperstepresten i Teben var underlagt Amon, og viktige statsspørsmål ble avgjort gjennom gudens orakel.

De kongelige gravene

Det kongelige gravannlegget lå innenfor murene til Amon-tempelet. I likhet med byen forøvrig var det hovedsakelig bygget med steinblokker som var hentet fra eldre monumenter på andre steder. Foto: Anders Bettum

.
Lisens: fri

Like før utbruddet av andre verdenskrig, avdekket Pierre Montet den intakte graven til byens grunnlegger, Psusennes 1, innenfor ringmuren til Amon-templet. Kongen var begravet i en sarkofag og to kister, den innerste av disse av sølv. Mumien var besmykket med en dødsmaske av rent gull og flere smykker og amuletter av eksepsjonelt høy kunstnerisk kvalitet. Flere senere konger og prinser var gravlagt i det samme komplekset, deriblant Amenemope (cirka 1002 - 993 fvt.) og Shehshonq 2 (rundt 873 fvt.).

Disse gjenstandene befinner seg i dag i det egyptiske museet i Kairo, og regnes som et av landets største kulturskatter. Funnet var vel så viktig som oppdagelsen av Tutankhamons grav 30 år tidligere, men fikk liten oppmerksomhet på grunn av verdenskrigen som brøt ut like etterpå.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brissaud, Philippe og Zivie-Coche, Christiane (red.) (1998): Tanis : travaux récents sur le tell Sân el-Hagar. 1987-1997. Paris: Noêsis.
  • Shaw, I., & Nicholson, P. T. (red.) (1995): British Museum dictionary of Ancient Egypt. New York: British Museum Press.
  • Montet, P. (red.). (1951): Les constructions et le tombeau de Psousennès à Tanis. Paris: Domoulin.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg