Mut av Luxor Museum. Falt i det fri (Public domain)

Mut var en gammelegyptisk gudinne. Navnet betyr 'mor'. Hun er særlig kjent fra Teben hvor hun dukker opp i kildene omkring 1700 fvt. Mut var del av den guddommelig triade i Teben sammen med sol- og skaperguden Amon(-Ra) og deres sønn Khonsu. Hun var også assosiert med guden Ptah i Memfis.

Mut fremstilles ofte som en løvinne, og er det sørlige motstykket til krigsgudinnen Sekhmet som ble dyrket lenger nord i landet. Hun ble også assosiert med kattegudinnen Bastet. Som oftest fremstilles hun imidlertid i menneskelig form, gjerne med vinger eller fjærpryd på hodet i form av en gribb – den samme fuglen som brukes til å skrive hennes navn i det hieroglyfiske skriftsystemet. Hun bærer ofte den doble kronen som symboliserer kongemakt over både Øvre og Nedre Egypt.

Farao Amonhotep 3 bygde på 1300-tallet fvt. en egen fløy for Mut innenfor triadens enorme tempelkompleks i Karnak. Templet, som i stor grad er ødelagt i dag, er kanskje best kjent for sin hellige innsjø og de mange statuene i sort stein som viser gudinnen med menneskekropp og løvehode.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.