Mut

Mut
Av .

Mut var en gammelegyptisk gudinne. Navnet betyr 'mor'. Hun er særlig kjent fra Teben hvor hun dukker opp i kildene omkring 1700 fvt. Mut var del av den guddommelig triade i Teben sammen med sol- og skaperguden Amon(-Ra) og deres sønn Khonsu. Hun var også assosiert med guden Ptah i Memfis.

Mut fremstilles ofte som en løvinne, og er det sørlige motstykket til krigsgudinnen Sekhmet som ble dyrket lenger nord i landet. Hun ble også assosiert med kattegudinnen Bastet. Som oftest fremstilles hun imidlertid i menneskelig form, gjerne med vinger eller fjærpryd på hodet i form av en gribb – den samme fuglen som brukes til å skrive hennes navn i det hieroglyfiske skriftsystemet. Hun bærer ofte den doble kronen som symboliserer kongemakt over både Øvre og Nedre Egypt.

Farao Amonhotep 3 bygde på 1300-tallet fvt. en egen fløy for Mut innenfor triadens enorme tempelkompleks i Karnak. Templet, som i stor grad er ødelagt i dag, er kanskje best kjent for sin hellige innsjø og de mange statuene i sort stein som viser gudinnen med menneskekropp og løvehode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg