Faktaboks

Tamim bin Hamad Al Thani
Født
3. juni 1980, Doha, Qatar
Tamim bin Hamad Al Thani

Tamim bin Hamad Al Thani har vært emir (statsoverhode) av Qatar siden 2013, og tilhører Al Thani-dynastiet som har styrt det lille, men rike, Gulf-landet siden slutten av 1800-tallet.

Av /AFP.

Tamim bin Hamad Al Thani er emir av Qatar, og dermed landets statsoverhode. Han overtok tronen da hans far Hamad bin Khalifa Al Thani abdiserte i juni 2013, og hadde da vært kronprins siden 2003. Tamim bin Hamad tilhører Qatars herskende Al Thani-dynasti.

Utdanning og karriere

Tamim bin Hamad ble født i Doha i 1980, og var med sine 33 år det yngste statsoverhodet blant medlemsstatene i Golfrådet da han overtok tronen fra sin far. Han er sønn av Hamad bin Khalifa Al Thani og hans andre kone, Moza bint Nasser al-Missned (1959–), som har en svært aktiv rolle i Qatars offentlighet.

Tamim bin Hamad fikk sin utdannelse i Storbritannia, først ved Sherborne High School i 1997 og deretter militær utdanning ved Sandhurst Military Academy i 1998. Samme år ble han fenrik i Qatars forsvar. Ved overtakelse av tronen var Tamim bin Hamad nestkommanderende for forsvaret.

Tamin bin Hamad har hatt en rekke offentlige verv, herunder som leder for Qatars nasjonale olympiske komité og som medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), samt innen naturvern og utdanning. Han har også ledet arbeidet for å få OL lagt til Qatar, samt 2030 Vision-prosjektet som trekker opp utviklingslinjer for landet. Tamim bin Hamad har videre vært styreleder blant annet for Qatar Investment Authority og Qatars universitet. Han har også ledet Qatar Sports Investment, som blant annet eier 70 prosent av den franske fotballklubben Paris Saint-Germain.

Politiske prioriteringer

Som emir har Tamim bin Hamad i stor grad fulgt den samme politiske retningen som sin far. Denne inkluderer en utenrikspolitikk som i stor grad er uavhengig av de andre statene i Golfrådet, og kjennetegnes blant annet av kontakt med organisasjoner som Det muslimske brorskap og det aktive eierskapet i Al Jazeera. Dette, sammen med flere andre forhold, førte til en stor diplomatisk rift med nabolandene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater (FAE) og Bahrain samt Egypt i 2017.

Gjennom sitt arbeid med Visjon 2030 og svært sentrale rolle i Qatars sportssatsing gjennom hele det tidlige 2000-tallet har Tamim bin Hamad vært en nøkkelperson i å gjøre sport til en hovedprioritet for Qatar. Han har vært en viktig aktør i arbeidet med det svært omdiskuterte verdensmesterskapet i herrefotball, som vil finne sted i Qatar i 2022.

Tamim bin Hamad utpekte for første gang fire kvinner som representanter i landets rådgivende nasjonalforsamling i 2017. I 2021 erklærte han at det for første gang skulle avholdes valg til 30 av de 45 setene i forsamlingen. Et slikt valg ble vedtatt i 2003 som en del av landets nye forfatning, men har tidligere blitt utsatt en rekke ganger før det ble avholdt i oktober 2021. Etter stort internasjonalt press har Tamim bin Hamad gjennomført flere reformer av det mye kritiserte kafala-systemet som regulerer arbeidsinnvandring. Det er imidlertid bred enighet om at mye gjenstår, særlig på implementeringen av reformene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg