Kvinners rettigheter i Qatar

Artikkelstart

Kvinners rettigheter i Qatar er i høy grad påvirket av at landet, som det eneste i tillegg til nabolandet Saudi-Arabia, følger den ortodokse islamske hanbali-lovskolen. Til tross for at lovskolen ikke er institusjonalisert på samme måte som i nabolandet og til tross for at konservativ islamsk bekledning og kjønnssegregering ikke er påbudt, er dette likevel normen i mange deler av samfunnet. Qatar ble i 2017 rangert som nummer 130 av 144 land i World Economic Forums likestillingsrapport. De siste årene er det i landet særlig skjedd en utvikling i andelen kvinner i høyere utdanning.

Status i loven

Qatar praktiserer den samme, konservative islamske lovskolen som nabolandet Saudi-Arabia, men konservativ islamsk bekledning og kjønnssegregering likevel ikke er påbudt. Her fra den internasjonale flyplassen i hovedstaden Doha.

Qatars grunnlov slår fast at diskriminering på bakgrunn av kjønn ikke skal finne sted. Likevel gjør loven forskjell på kvinner og menn på en rekke områder; Qatars familielov fra 2006 gir menn en stor grad av kontroll over sine koner, blant annet ved at han kan nekte henne å fullføre utdanning om det hindrer henne i å utføre sine plikter i familien. Videre er nedre aldersgrense for inngåelse av ekteskap 16 år for kvinner og 18 år for menn. Ugifte kvinner må ha tillatelse fra sin verge, som oftest far, for å reise ut av landet frem til fylte 25 år. Menn kan derimot reise uten tillatelse fra fylte 18 år.

Utdanning og arbeid

Alya Ahmed Saif Al Thani er en diplomat som siden 2013 har vært Qatars FN-ambassadør. Hun har utdannelse fra Qatar-universitetet i hjemlandet, og fra SOAS i London. Her taler hun til Sikkerhetsrådet i 2015.

Den første offisielle jenteskolen åpnet i Qatar i 1956. I uformelle institusjoner hadde jenter hatt tilgang til utdanning i flere år, og antallet jenter med offisiell skolegang økte raskt. Kjønnssegregering er fortsatt vanlig ved de fleste statlige utdanningsinstitusjoner, inkludert det statlige Qatar-universitetet. Det er i dag dobbelt så mange qatarske kvinner som menn under høyere utdanning. Samtidig er kun 36,9 prosent av qatarske kvinner aktive i arbeidslivet, mot 68,5 prosent av qatarske menn.

I politikken

I 1999 fikk kvinner for første gang avlegge stemme ved et valg i Qatar.
Av /AFP.

Sheikha Jufairi ble den første demokratisk valgte kvinnen i landet i 2003 da hun ble valgt inn i kommunalrådet, et sentralt råd bestående av én representant fra hver av Qatars 29 valgkretser. Etter valget i 2015 var 2 av 29 seter i dette rådet besatt av kvinner. Kvinner har hatt stemmerett siden 1999, så lenge det er avholdt valg i landet. Kommunalrådet er landets eneste valgte organ, men har liten reell innflytelse.

Qatar fikk sin første kvinnelige minister i 2003, da Sheikha al-Mahmoud ble utnevnt til utdanningsminister. I november 2017 ble fire kvinner for første gang utnevnt av emir Tamim Al Thani til shura-rådet, bestående av av totalt 45 medlemmer.

Arbeidsinnvandring

På grunn av den svært høye andelen fremmedarbeidere, de fleste menn, er kjønnsbalansen i Qatar svært skjev. I 2014 utgjorde kvinner kun omlag 25 prosent av den totale befolkningen.

De fleste av de lavtlønnede kvinnelige fremmedarbeiderne jobber som hushjelper. I 2017 kom den første loven om hushjelpers rettigheter. Selv om loven ble tatt godt i mot, pekte kritikere på at den kan gå lenger i å beskytte hushjelper, som ofte er i en utsatt posisjon. Håndhevelsen av slike lover er i tillegg ofte mangelfull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg