Kvinners rettigheter i Qatar

Kvinners rettigheter i Qatar er i høy grad påvirket av at landet, som det eneste i tillegg til nabolandet Saudi-Arabia, følger den ortodokse islamske hanbali-lovskolen. Til tross for at lovskolen ikke er institusjonalisert på samme måte som i nabolandet og at konservativ islamsk bekledning og kjønnssegregering ikke er påbudt, er dette likevel normen i mange deler av samfunnet. Qatar ble i 2017 rangert som nummer 130 av 144 land i World Economic Forums likestillingsrapport. De siste årene har landet særlig sett en utvikling i andelen kvinner i høyere utdanning.

Status i loven

Qatar praktiserer den samme, konservative islamske lovskolen som nabolandet Saudi-Arabia, men konservativ islamsk bekledning og kjønnssegregering likevel ikke er påbudt. Her fra den internasjonale flyplassen i hovedstaden Doha.
Kvinner i Qatar av . CC BY 2.0

Qatars grunnlov slår fast at diskriminering på bakgrunn av kjønn ikke skal finne sted. Likevel gjør loven forskjell på kvinner og menn på en rekke områder; Qatars familielov av 2006 gir menn en stor grad av kontroll over sine koner, blant annet ved at han kan nekte henne å fullføre utdanning om det hindrer henne i å utføre sine plikter i familien. Videre er nedre aldersgrense for inngåelse av ekteskap 16 år for kvinner og 18 år for menn. Ugifte kvinner må ha tillatelse fra sin verge, som oftest far, for å reise ut av landet frem til fylte 25 år. Menn kan derimot reise uten tillatelse fra fylte 18 år.

Utdanning og arbeid

Alya Ahmed Saif Al-Thani er en diplomat som siden 2013 har vært Qatars FN-ambassadør. Hun har utdannelse fra Qatar-universitetet i hjemlandet, og fra SOAS i London. Her taler hun til Sikkerhetsrådet i 2015.
Alya Ahmed Saif Al-Thani UN Photo. Gjengitt med tillatelse

Den første offisielle jenteskolen åpnet i Qatar i 1956. I uformelle institusjoner hadde jenter hatt tilgang til utdanning i flere år, og antallet jenter med offisiell skolegang økte raskt. Kjønnssegregering er fortsatt vanlig ved de fleste statlige utdanningsinstitusjoner, inkludert det statlige Qatar-universitetet. Det er i dag dobbelt så mange qatarske kvinner som menn under høyere utdanning. Samtidig er kun 36,9 prosent av qatarske kvinner aktive i arbeidslivet, mot 68,5 prosent av qatarske menn.

I politikken

I 1999 fikk kvinner for første gang avlegge stemme ved et valg i Qatar.
Valg i Qatar av /AFP. Gjengitt med tillatelse

Sheikha Jufairi ble den første demokratisk valgte kvinnen i landet i 2003 da hun ble valgt inn i kommunalrådet, et sentralt råd bestående av en representant fra hver av Qatars 29 valgkretser. Etter valget i 2015 var 2 av 29 seter i dette rådet besatt av kvinner. Kvinner har hatt stemmerett siden 1999, så lenge det er avholdt valg i landet. Kommunalrådet er landets eneste valgte organ, men har liten reell innflytelse.

Qatar fikk sin første kvinnelige minister i 2003, da Sheikha al-Mahmoud ble utnevnt til utdanningsminister. I november 2017 ble fire kvinner for første gang utnevt av emir Tamim Al Thani til shura-rådet, bestående av av totalt 45 medlemmer.

Arbeidsinnvandring

På grunn av den svært høye andelen fremmedarbeidere, de fleste menn, er kjønnsbalansen i Qatar svært skjev. I 2014 utgjorde kvinner kun omlag 25 prosent av den totale befolkningen.

De fleste av de lavtlønnede kvinnelige fremmedarbeiderne jobber som hushjelper. I 2017 kom den første loven om hushjelpers rettigheter. Selv om loven ble tatt godt i mot, pekte kritikere på at den kan gå lengre i å beskytte hushjelper, som ofte er i en utsatt posisjon. Håndhevelsen av slike lover er i tillegg ofte mangelfull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg