Tajmyr

Kart over Russland med Tajmyr-halvøya markert.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Sibirsk tundra på Tajmyr-halvøya.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Tajmyr er en halvøy i Russland, i Nord-Sibir. Halvøya tilhører Krasnojarsk distrikt.

Faktaboks

Uttale
tajmˈyr
Også kjent som

Dolgano-Nenets

engelsk transkripsjon Taymyr

Tajmyr ender i Kapp Tsjeljuskin, Eurasias nordligste utstrekning. Midt på halvøya ligger Tajmyrsjøen, som har avløp i Tajmyrelven. Tajmyr har tundra hele året. Fjellkjeden Byrranga når opp i 1146 meter over havet.

Området er det nordligste på det eurasiske kontinent og klimaet er særdeles strengt; nesten hele området har tundraklima.

Befolkning

Tajmyr er tynt befolket. Urbefolkningen består hovedsakelig av nenetsere og dolganere, to inuitiske folkeslag i russiske nordområder, men russere og andre europeiske folkeslag utgjør flertallet av innbyggerne.

Næringsliv

De viktigste næringene er fiske, jakt, reinavl samt utvinning av nikkel, kobber og platina. Det er gjort oljefunn i den vestlige delen. Dudinka er en viktig havn for utskipning langs den Nordlige sjørute.

Tajmyr autonome område

Tajmyr var frem til 2007 et autonomt område (administrativ enhet), som omfatter halvøya Tajmyr, øygruppen Severnaja Zemlja, og områdene ned til utkanten av Det sentralsibirske platå. Tajmyr autonome område hadde et areal på 862 100 kvadratkilometer med 38 000 innbyggere. I 2007 ble det autonome området fullt integrert i Krasnojarsk distrikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg