nenets

Nenets, nentser, juraker, samojedisktalende folk i det nordlige Russland, i de autonome områdene Nenets og Tajmyr; talte nærmere 34 700 i 1989, og er den største av disse nordlige urbefolkningsgruppene. Ut fra økologisk tilpasning deles de gjerne inn i skog-nenets, som bor på taigaen mellom elvene Ob og Pur, og tundra-nenets, som er tallmessig dominerende. Kristendommen vant innpass på 1700-tallet, men tradisjonelle religiøse forestillinger holdt seg levende lenge. Som hos andre Sibir-folk hadde sjamanen en sentral posisjon.

Tradisjonelle hovednæringer er reindrift, jakt og fiske. Kollektiviseringen førte til et øvre tak på antall reinsdyr og en påfølgende økonomisk utarming i området som har rammet nenets særlig sterkt. I hele nenets-området er russiske innflyttere nå i flertall. De senere årene har det skjedd en betydelig bevisstgjøring og politisk mobilisering blant urbefolkningsgruppene i nord. Denne prosessen har også betydning for nenets, uten at de hittil har vært spesielt aktive.

Helt frem til 1990-årene har en gruppe tundra-nenets holdt seg på utsiden av det sovjetiske, og senere russiske, samfunnet. Denne gruppen, som nå teller 250–300 mennesker, rømte først i 1930-årene, da kollektiviseringspresset var stort. I 1940-årene gjorde de et væpnet opprør mot statsmakten. De sovjetiske myndighetene slo meget hardt til mot opprørerne, med henrettelser og fengselsstraff. En del klarte likevel å komme seg unna igjen på tundraen, og har siden vært praktisk talt uten kontakt med myndighetene eller det omkringliggende samfunn. Etter Sovjetunionens fall har det skjedd en privatisering av beitemark, og nenetsgruppen tok selv kontakt med myndighetene, bl.a. for å sikre seg eiendomsrett til beitemarkene sine. Myndighetene oppdaget da at de ikke hadde registrert at denne gruppen eksisterte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg