Planteliv i USA

Kaktus er hovedsaklig utbredt i Nord- og Sør-Amerika. Bildet viser Saguaro-kaktus i Arizona, USA.
Den sørlige delen av Florida har nærmest tropisk vegetasjon, med gressmyrer og mangrove.
Rhizophora mangle. Amerikansk mangrove i Everglades, Florida, USA
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Barskogbeltet i Canada fortsetter inn i USA i nordøst, følger Appalachene sørover og vider seg ut i Carolina, Georgia og Alabama, hvor det finnes mange arter av furu og andre bartrær. Bartreområdet har også utløpere inn i delstatene omkring Great Lakes. Også i vest, i Rocky Mountains og Sierra Nevada/Kaskadefjellene, finnes veldige barskoger, blant annet med de kjempemessige sequoiatrærne. Fra de midtre delene av østkysten og til vest for Mississippi finnes ennå betydelige rester av tidligere tiders veldige løvskogområder, med hardføre arter som bjørk og lignende lengst i nord, hickory, eik, lønn og andre mer varmekjære arter mot sør. USAs løvskoger er kjent for å ha større artsrikdom enn for eksempel Europas. Lenger sør finnes skog med eviggrønne løvtrær og sumpfuru. Lavlandet omkring Mississippis nedre løp preges av sumpvegetasjon med sumpsypress, slyngplanter og lignende. Den sørlige delen av Florida har nærmest tropisk vegetasjon, med gressmyrer og mangrove.

Vest for Mississippi og nordover inn i Canada strekker det trebare prærieområdet seg med en opprinnelig gressvegetasjon. Ennå finnes enkelte rester av den spesielle vegetasjonstypen tall grass prairie (prærie). Langs elvene fra Rocky Mountains er det skoger av poppel, pil og lignende. I sørvest og sør er det sandørkenområder og steppeområder med sparsom vegetasjon, vesentlig bestående av busker, kratt og kaktus. Lenger nord på fjellplatået er det stepper. Ut mot vestkysten er det stor forskjell på sør og nord. I sør finnes vegetasjonstypen chapparal, med kjerr av små løvtrær med seige blad og torner, tilsvarende middelhavslandenes maquis. Flatlandet i California var opprinnelig stepper, men er nå oppdyrket med kunstig vanning.

Den naturlige vegetasjonen i USA er i stor utstrekning tilintetgjort, dels ved planmessig utrydding, dels ved rovdrift på skogen. Dette har i mange tilfeller ført til alvorlige erosjonsskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg