St. Patrick's Day i Dublin

Feiring av St. Patrick's Day i Dublin, 17. mars 2014.

Av /NTB Scanpix.
St. Patrick

Patrick er Irlands nasjonalhelgen. Han brakte kristendommen til Irland og skal ha brukt trekløveret som symbol på treenigheten. Hans dødsdag, 17. mars, er Irlands nasjonaldag.

Glassmaleri av Sankt Patrick i St. Patrick katolske kirke i Junction City, Ohio.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
St. Patrick's Day 2015
Det er tradisjon at den irske statsministeren drar til Det hvite hus i Washington og møter den amerikanske presidenten på St. Patrick's Day. Bildet viser Enda Kennedy (statsminister 2011–2017) på besøk hos president Barack Obama, 17. mars 2015.
Av /NTB Scanpix.

St. Patrick's Day, 17. mars, er nasjonaldagen i Irland. Det er en helligdag i republikken Irland og Bank Holiday i Nord-Irland. Når 17. mars er en lørdag eller søndag, er den påfølgende mandagen Bank Holiday i begge land.

Faktaboks

Også kjent som
Paddy's Day (uformelt); la Fhéile Pádraig (irsk)

Egentlig er dagen en kirkelig minnedag for den hellige Patrick, Irlands nasjonalhelgens død. Patrick er omtalt som skytshelgenen som brakte kristendommen til Irland på 430-tallet. Patrick oppførte klostre, skoler og kirker. Han ble også kjent for å bruke the Shamrock, en trekløverplante, for å forklare treenigheten (Trinity) – den kristne doktrinen mellom Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Trekløverplanten er i dag et nasjonalt symbol i Irland og blant katolikker/nasjonalister i Nord-Irland.

Feiring i Irland

Dagen markeres overalt i Irland ved store og små parader, fester og andre markeringer. Irene ikler seg grønne drakter, hatter og briller med trekløverplanten som markerer nasjonal identitet. På denne nasjonaldagen spises det ofte saltet oksekjøtt og kål. Feiringen av dagen i Irland har økt i intensitet siden årtusenskiftet, spesielt siden de store kontingenter av irske utvandrere feiret mer enn det som var vanlig i Irland.

Mens de store paradene ofte er forbeholdt byer som Dublin, Galway, Limerick og Cork, er feiringen på landsbygda mer tradisjonell. På bygda er det ofte musikk, dans og opplesning av irsk litteratur som preger markeringen. I Nord-Irland det feires dagen av det katolske mindretallet, men i mindre omfang enn i republikken.

Feiring ellers i verden

Det var få i Irland som badet i grønne elver og drakk grønt Guinness-øl før dette ble gjort av irske utvandrere, spesielt i USA. Også mange andre steder i verden som er eller har vært preget av irsk innvandring, holdes St. Patrick's Day-parader 17. mars og storslåtte feiringer. Utenfor Irland har markeringen størst omfang i Chicago, New York og Savannah. Men det holdes også parader og opptog i Oslo (siden 2000), i Japan, Australia og på New Zealand. I USA foregikk den første paraden blant irer i Boston (1730-tallet) og New York (1760-tallet). Den hittil største paraden foregikk i New York i 2002, da cirka 300 000 mennesker deltok i opptoget, mens omtrent 3 millioner bivånet det hele.

I Irland blir det ofte fremholdt at St. Patrick's Day er viktigere å markere for utvandrerne siden irene hjemme i Irland har daglig kontakt med det irske. For de store gruppene av irske utvandrere, er det denne ene dagen hvor de kan feire irsk identitet og deres geografiske tilhørighet.

Det er lang tradisjon for at den sittende irske statsminister (taoiseach) har foretrede for den amerikanske presidenten i Washington 17. mars. De aller fleste irske toppolitikere reiser til USA og deltar i ulike irsk-amerikanske arrangementer denne dagen. På grunn av den store utvandringen fra Irland til USA, er båndene mellom de landene særdeles sterke. Det synes godt på denne dagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg