Faktaboks

Limerick
Irsk: Luimneach
Uttale
lˈimerick

Limerick er er by i Irland. Den er administrasjonssenter i Limerick fylke, og ligger øverst i elven Shannons munningsvik. Byen hadde 162 413 innbyggere i 2016.

Limerick ble grunnlagt da vikingene ankom i 812 evt., men det finnes også spor etter tidligere bosetninger. Limerick var en av de norske bystatene i Irland, kom i 1174 under kongen av Thomond eller Nord-Munster og ble erobret av anglonormannerne fra Dublin i 1195.

Byen er inndelt i English Town, der den gamle bykjernen ligger, Irish Town og Newtown Pery, der den moderne delen av Limerick ligger. Noen av de viktigste severdighetene er St. Mary's Catherdral som er en av de eldste i Irland og skriver seg fra 1100-tallet, Limerick bymuseum, kunstmuseet Hunt Museum og den normanniske borgen King Johns's Castle fra 1200-tallet.

Næringsliv

Området rundt Limerick er den viktigste økonomiske regionen i Irland utenfor Cork og Dublin, og bedrifter som ligger rundt Shannon lufthavn har fått skattemessige insentiver. Akkurat som andre irske byer har en rekke multinasjonale selskaper blant annet innen datateknologi og medisin base i Limerick, noe som bringer byen store utenlandske investeringer. Historisk sett er byens økonomi drevet av landbruket og den første store havnen ved elven Shannon. På midten av 1700-tallet var havnen i Limerick en av Irlands viktigste kommersielle havner som eksporterte landbruksprodukter. Byen har også vært et viktig kjøttforedlingsområde og det tidligere laksefisket er sterkt redusert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg