Galway (by i Irland)

Artikkelstart

Galway er en havneby i Irland, er administrasjonssentrum i Galway fylke og hovedstad i provinsen Connacht. Byen hadde 79 934 innbyggere i 2016. Den ligger ved Galway Bay og munningen av Corrib River og har båtforbindelse til Aranøyene.

Faktaboks

Uttale
gˈå:lwei
Også kjent som
Gælisk: Gaillimh

Galway er en livlig by med et allsidig næringsliv og har hatt en rask vekst der lokal økonomi står sterkt. Næringslivet består av en rekke ulike bransjer, blant annet produksjonsindustri, turisme, detaljhandel og distribusjon, utdanning, helsetjenester og tjenester innen bygg, finans og kultur. University College har et omfattende bibliotek og er senter for studier av det gæliske språk.

Bybildet bærer fortsatt preg av de livlige handelsforbindelsene Galway hadde med Spania før 1600-tallet. Byporten Spanish Arc er en rest av den middelalderske bymuren. St. Nicholaskirken er Irlands eldste middelalderkirke og ble bygget i 1320. Galway Cathedral er en av de største og mest imponende bygningene i byen, den ble påbegynt i 1958 og sto ferdig i 1965.

Galway huser mange festivaler av ulikt slag, der de største er filmfestivalen Galway Film Fleadh, hesteveddeløpet Galaway Races og kunstfestivalen Galway International Arts Festival.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg