Faktaboks

St. Olavs hospital HF

regionsykehuset i Trondheim fra 1974 til 2002.

Forretningsadresse
Trondheim
Stiftet
13.12.2001
Daglig leder
Grethe Aasved
Styreleder
Ola Henrik Strand

St. Olavs hospital er et offentlig helseforetak med institusjoner i Trondheim, Orkdal, Røros og på Fosen. Helseforetaket eies av det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge, som har ansvaret for spesialisthelsetjenester i Møre og Romsdal og Trøndelag. Helseforetakets virksomhet i Trondheim er lokalisert på Øya, Østmarka, Brøset, Tiller og Lian.

St. Olavs hospital har ansvaret for behandling av somatisk og psykisk helse, og har virksomhet innen pasientbehandling, opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell.

Historikk

I 1804 ble Trondhjems Communale Sygehus, en institusjon som fungerte mer som et fattighus med 70 sengeplasser, på Kalvskinnet tatt i bruk. De hygieniske forholdene var svært dårlige, og i 1890 startet avisen Dagposten en kampanje for å bedre forholdene. I 1902 stod et nytt sykehus, Tilfredshet sygehus, ferdig på sykehustomten på Øya. Det hadde 139 sengeplasser med medisinsk og kirurgisk avdeling. Det ble foretatt fortløpende utvidelser og vedlikeholdsarbeider, og sykehuset hadde 350 sengeplasser ved krigsutbruddet i 1940. Under okkupasjonen ble sykehuset påført større slitasje, og de første 10 årene etter andre verdenskrig gikk med til oppussing og moderniseringsarbeid.

Fra slutten av 1950-årene ble det gjennomført betydelige utvidelser på sykehuset, før sykehuset i 1974 fikk status som regionsykehus, og endret navn til regionsykehuset i Trondheim.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Det samme året som eierskapet ble overført til staten stemte Stortinget for å bygge det nye universitetssykehuset på Øya i Trondheim. Samtidig startet byggeprosjektet som ville medføre at størsteparten av sykehusets tidligere bygningsmasse skulle erstattes, og helseforetaket endret navn fra Regionsykehuset i Trondheim til St. Olavs hospital HF. Fra 2002 inngår også virksomheten til tidligere Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus, en fylkeskommunal institusjon etablert i 1992 ved en sammenslåing av Brøset sykehus, Haukåsen sykehus og Østmarka sykehus i Trondheim, samt en rekke bo- og behandlingssentre og polikliniske avdelinger både i og utenfor Trondheim.

Byggeprosjektet ble ferdigstilt i 2015, og i 2022 er det kun utredelse og bebyggelse av psykiatrisenteret, et prosjekt som opprinnelig var en del av byggefase 2, som gjenstår for at utbyggelsen av St. Olavs hospital er komplett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Carstens, Svein (2002). St. Olavs hospital : sykehuset på Øya gjennom 100 år

Faktaboks

St. Olavs hospital HF
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 86.906 Medisinske laboratorietjenester

Kommentarer (2)

skrev Knut A. Rosvold

Her er det vel behov for en betydelig oppdatering.

svarte Geir Sverre Braut

Ja, og det gjeld for alle artiklane om helseføretaka. Eg skal prøva å få det gjort tidleg i haust. OK med innspel utanfrå!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg