Nye St. Olav domkirke (Trondheim)
Nye St. Olav domkirke i Trondheim åpnet i 2016.
Nye St. Olav domkirke (Trondheim)
Av /NTB.

St. Olav domkirke er en kirke i Trondheim kommune i Trøndelag fylke. Den hører til Trondheim katolske stift bispedømme og er sognekirke for St. Olav domkirkes menighet.

Kirken er bygget i teglstein og ble oppført i 2016. Den er tegnet av Eggen Arkitekter og har rundt 500 sitteplasser.

Historie

St. Olav domkirke, bygget 1903, revet 1972
Den første katolske kirken i Trondheim etter reformasjonen ble vigslet 23. februar 1902. Kirken var et ombygd lokomotivverksted.
St. Olav domkirke, bygget 1903, revet 1972
Av /Trondheim byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0
St. Olav domkirke (1973–2014)
St. Olav domkirke ble tegnet av arkitekt Per Kartvedt og ble oppført i 1972–1974 (innviet 1973). Den hadde utsmykning av Håkon Bleken, blant annet en serie med malerier kalt «Korsveien» og en altervegg i mosaikk. Alterveggen er nå flyttet til Sverresborg folkemuseum.
St. Olav domkirke (1973–2014)
Av /Trondheim Byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Dagens Sankt Olav domkirke er den tredje katolske domkirken på stedet. Etter at katolikkene kjøpte en del av en tidligere jernbanetomt på Kalvskinnet i Trondheim i 1897, ble den første kirken oppført i 1902.

I 1972 ble domkirken revet, og en ny kirke ble bygget i 1972–74 etter tegninger av arkitekt Per Kartvedt. Håkon Bleken stod for utsmykkingen av kirken. Fordi kirken var i dårlig stand og hadde for liten plass, ble den revet i 2014.

I mai 2010 fikk Eggen Arkitekter i Trondheim oppdraget med å tegne den nye domkirken. Arkitektfirmaet kalte sitt vinnerutkast for «Trinitas». Utkastet inkluderte også menighetslokaler tilknyttet kirkebygget. 19. november 2016 ble den nye kirken ble innviet og vigslet.

Eksteriør og interiør

Bygningen er oppført i teglstein, mens takkonstruksjonen er av tre og stål. Den har form som en basilika med halvsirkelformet avslutning i sør. Midtrom og sideskip er skilt fra hovedrommet med seks søyler på hver side.

Kirken har et frittstående klokketårn med seks kirkeklokker. På toppen av tårnet står det et to og halvt meter høyt kors.

En del av interiøret er eldre dato og består blant annet av ornamentert alter, antikk skriftestol og flere krusifikser. Det finnes også statuer av erkeengelen Mikael og av Josef med Jesusbarnet i kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg