Salona

Restene av det romerske amfiteateret i Salona.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Salona var en antikk by i Dalmatia utenfor Split, som ble grunnlagt som en romersk handelsplass på 100-tallet fvt. I dag heter byen Solin og ligger i Kroatia.

Salona var først et conventus civium romanorum, et juridisk sentrum for området, og ble romersk koloni rundt 25 fvt., med navnet Colonia Martia Iulia Salona. I år 9 evt. ble Salona utpekt til hovedstad i provinsen Dalmatia (tidligere Illyria).

Med sin beliggenhet ved Salona-bukten, med en av Middelhavets beste havner, blomstret Salona snart under det romerske keiserdømmet. Det antas at keiser Diokletian kom fra området rundt Salona, og han bygget sitt berømte palass utenfor byen (Diokletians palass), i Spalatum (Split). I senantikken var Salona et bispedømme, og Dalmatias viktigste kristne sentrum. På begynnelsen av 600-tallet ble Salona truet av de avariske invasjonene i området, og befolkningen flyktet fra byen og til det solid befestede keiserpalasset i Spalatum.

Arkeologiske utgravninger i Salona ble påbegynt på slutten av 1800-tallet, og store deler av den antikke byen er frilagt og mulig å besøke. De lange bymurene, et teater, et amfiteater, samt flere senantikke, kristne basilikaer er blant de fremste severdighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg