Salona, nåværende Solin, var en antikk by i Dalmatia utenfor Split, grunnlagt som en romersk handelsplass på 100-tallet f.Kr. Den var først et conventus civium romanorum, et juridisk sentrum for området, og ble romersk koloni ca. 25 f.Kr., med navnet Colonia Martia Iulia Salona. År 9 e.Kr. ble Salona utpekt til hovedstad i provinsen Dalmatia (tidligere Illyria).

Med sin beliggenhet ved Salona-bukten, med en av Middelhavets beste havner, blomstret Salona snart under det romerske keiserdømmet. Det antas at keiser Diocletian kom fra området rundt Salona, og han bygget sitt berømte palass utenfor byen (Diocletians palass), i Spalatum (Split). I senantikken var Salona et bispedømme, og Dalmatias viktigste kristne sentrum. På begynnelsen av 600-tallet ble Salona truet av de avariske invasjonene i området, og befolkningen flyktet fra byen og til det solid befestede keiserpalasset i Spalatum.

Utgravningene i Salona ble påbegynt på slutten av 1800-tallet, og store deler av den antikke byen er frilagt og mulig å besøke. De lange bymurene, et teater, et amfiteater, samt flere senantikke, kristne basilikaer er blant de fremste severdighetene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.