Faktaboks

Alexandre Vinokourov

Vino

Født
16. september 1973, Petropavlovsk, Kazakhstan
Alexandre Vinokourov, Frankrike rundt i 2012
Her er Alexandre Vinokourov avbildet før start på den 18. etappen av Frankrike rundt i 2012.
Astana Pro Team har alltid hatt en velkjent lyseblå farge på draktene. Her er Alexandre Vinokourov avbildet under et temporitt, hvor det er om å gjøre å sykle hurtigst mulig fra start til mål.
.
Lisens: fri

Alexandre Vinokourov er en kasakhstansk tidligere landeveissyklist, nåværende sportsdirektør i Astana Pro Team.

Vinokourov var blant verdens fremste landeveissyklister og ble blant annet olympisk mester på landevei i 2012 i London og sammenlagtvinner av Spania rundt i 2006. Han var også en omdiskutert rytter og testet positivt for doping i 2007 og var utestengt fra sykkelsporten i ett år.

Karriere

Vinokourov ble hentet til profflaget Casino – AG2R i 1997. I 1999 vant han sitt første store ritt, Critérium du Dauphiné. I år 2000 gikk han til Telekom (senere kalt T-Mobile) og senere samme år kom han på andreplass bak Jan Ullrich og tok OL-sølv i landeveisrittet under OL i Sydney. Han var i Team Telekom fram til 2006, og i løpet av den tiden vant han Tyskland rundt i 2001, Paris-Nice i 2002 og i 2003, Sveits rundt i 2003, Amstel Gold Race i 2003 og Liège–Bastogne–Liège i 2005. Han tok VM-bronse på temporittet i 2004.

Vinokourov ble hentet til Liberty Seguros-Würth i 2006, men etter at flere på laget ble mistenkt for doping trakk begge sponsorene seg, flere av lagets ryttere ble kastet ut og laget endret navn til Astana. Vinokourov var en av initativtakerne bak Astana-laget, og fikk med seg flere store selskaper fra Kasakhstan som sponsorer for laget. Han syklet for Astana fra midten av 2006 og vant samme år sitt første tre ukers etapperitt da han tok sammenlagtseieren i Spania rundt. Han tok også VM-bronse i temporittet i 2006. I 2007 ble han tatt for bloddoping og ble utestengt i ett år. Han valgte derfor å pensjonere seg som syklist. I 2009 gjorde han derimot comeback og ble en del av Astana igjen. I 2010 vant han Liège–Bastogne–Liège for andre gang i karrieren. Under landeveisrittet OL i London i 2012 syklet han inn til seier og vant OL-gull.

I løpet av karrieren har han deltatt i flere tre-ukers etapperitt og ble nummer tre i Frankrike rundt i 2003. Han har vunnet fire etapper i Frankrike rundt og fire etapper i Spania rundt. Han vant to etapper i Frankrike rundt i 2007, men på grunn av dopingdommen samme år ble han fratatt disse seirene. Alexandre Vinokourov la opp som profesjonell syklist i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg