Utdanningssystemet i Singapore består av førskole, grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning. Utdanning er gratis og obligatorisk i minimum elleve år, det vil si seks år barneskole, fire år ungdomsskole og ett til tre år videregående opplæring. Høyere utdanning er også i prinsippet gratis for landets borgere.

Siden Singapore ble selvstendig i 1965 har det blitt satset stort på utdanning. Tidligere statsminister Lee Kuan Yew som ledet landet etter uavhengighet igangsatte en rekke tiltak for å modernisere Singapore, blant annet å sørge for en utdannet befolkning som kunne bidra i arbeidsmarkedet og skape økonomisk vekst. Siden 1980- og 1990-tallet har Singapore prioritert oppbygging av utdanningssystemet gjennom en rekke reformer.

Utdanningsdepartementet i Singapore har overordnet ansvar for utdanning for landets befolkning. For å sikre lik tilgang til utdanning finnes det egne finansielle programmer rettet mot barn i lavinntektsfamilier og etniske minoriteter. Utdanning har de siste årene utgjort om lag 20 prosent av de nasjonale budsjettene.

Utdanningssystemet i Singapore har jevnlig blitt rangert til å være ett av verdens beste av OECD. Skoleelever fra Singapore skårer høyest på PISA-internasjonale skoletester og utmerker seg i en rekke internasjonale rangeringer på grunn av gode prestasjoner. Utdanningssystemet har bevegd seg bort fra pugging til problembasert lærting og konseptuell forståelse. Lærere har fokus på den enkelte elev. Kritisk tenkning og selvstendig læring for å skape gode samfunnsborgere står i sentrum av undervisningen. En ulempe med utdanningssystemet og de høye akademiske kvalifikasjonene er at elever blir utsatt for et testregime fra svært ung alder. Barn fra syvårsalderen må prestere og blir kontinuerlig utsatt for press fra skolen, lærere og samfunnet generelt. Dette kan ha negative konsekvenser i form av dårlig trivsel og mental helse.

Siden 1987 har engelsk vært det offisielle undervisningsspråket med unntak av i egne språkfag som morsmålsundervisning. De lokale språkene malayisk, kinesisk og tamil er også offisielle språk i Singapore. Det finnes offentlige, private og internasjonale skoler i Singapore.

Rundt 2,5 prosent av den voksne befolkningen analfabeter (2021). Blant den yngre delen av befolkningen fra 15 til 24 år er kun 0,1 prosent analfabeter.

Grunnskole

Barna starter på skolen når de er syv år. Ifølge tall fra UNESCO går omtrent 97 prosent av barna på førskole eller i barnehage fra de er tre til seks år (2019). Majoriteten av barnehagene er drevet privat. Myndighetene har siden 2013 prioritert opprettelsen av flere offentlige barnehager.

Barneskolen varer i seks år. Alle barn i Singapore starter på skolen og dette gjelder både gutter og jenter. Pensum er likt for alle barneskoler. Fra femte og sjette trinn kan elevene ta individuelle fag på to ulike nivå basert på tester elevene tar i slutten av fjerde trinn.

Ungdomsskolen varer i fire til seks år. På ungdomsskolen blir elevene, foreldrene og lærerne enige om hvilket utdanningsløp eleven skal følge videre. Det finnes tre ulike løp. Det første er et hurtigløp, det andre et løp med ordinær progresjon og det siste et yrkesrettet løp. Elevene tar tester ved slutten av barneskolen som er med på å avgjøre hvilket løp elevene skal ta videre. Det er mulig for elevene å ta ulike løp i de forskjellige fagene.

Det finnes egne spesialskoler for elever med svake skoleprestasjoner med fokus på opplæring av grunnleggende ferdigheter i matematikk, lesing, skriving og yrkesfag. Det finnes også skoler som fokuserer på kunst, idrett, matematikk og naturfag. Skolene finansieres av staten.

Det finnes også egne spesialskoler for særlig talentfulle elever med gode skoleprestasjoner. Elever får innpass her basert på prøveresultater i løpet av grunnskolen.

Videregående opplæring

Den videregående skolen varer i ett til tre år, og elevene er inndelt i ulike grupper etter evner og interesser i likhet med grunnskolen. Så å si alle tar videregående opplæring. Elever som ønsker å gå videre på høyere utdanning tar de to siste ekstra årene som er studieforberedende.

Fra 2021 har myndighetene bestemt at opp til to dager månedlig skal bestå av digital undervisning basert på erfaringer og lærdom fra koronapandemien. Alle elever vil få utdelt digitale hjelpemidler.

Høyere utdanning

Det finnes offentlige og private universiteter i tillegg til en rekke høyskoler i landet. Flere internasjonale universiteter har også etablert campus i Singapore.

Elever kan søke opptak til høyere utdanning basert på vitnemål fra videregående opplæring. Ifølge tall fra UNESCO startet 91 prosent i den aktuelle aldersgruppen høyere utdanning i 2019. Det er en liten overvekt av kvinnelige studenter.

Høyere utdanning tilbys ved universitetene i form av bachelorgrader med varighet på tre til fem år avhengig av faget. Mastergrader har varighet på ett til to år. Doktorgrader tar to til fem år.

Det er høy kvalitet på universitetene i Singapore og flere har fått høye rankinger internasjonalt. Singapore tiltrekker seg en stor mengde utenlandske studenter, særlig unge mennesker fra regionen, men også fra andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg