Økonomi og næringsliv i Singapore

Kraftig økonomisk vekst gjennom mange år har bidratt til at Singapores BNP per innbygger har nådd samme nivå som i øvrige høyt utviklede industriland. Den kraftige veksten er kommet ved hjelp av statlig styrte utviklingsprogrammer rettet mot spesielle næringer. I 1965, da Singapore ble tvunget ut av unionen med Malaysia, var skaping av arbeidsplasser det primære målet. Utenlandske investeringer ble lokket til landet for å bygge opp industrien. Etter at målet om full sysselsetting ble nådd i begynnelsen av 1970-årene, ble fokuset endret til utvikling av mer teknologisk avansert industri. Siden begynnelsen av 1990-årene har det vært satset på utvikling av servicenæringene (handel, finans, samferdsel og turisme) hvor denne sammen med industrien skal fungere som et «lokomotiv» i landets økonomiske utvikling. Singapore var tidlig ute med å ta i bruk moderne informasjonsteknologi i utvikling av servicenæringene, og landet regnes i dag som det ledende finanssenteret i Sørøst-Asia. Mange norske bedrifter er etablert i Singapore enten med kontorer eller produksjonsbedrifter.

Turismen har fått økende betydning. I 2004 ble Singapore besøkt av 8,3 mill. turister, hvilket gav en inntekt på over 5milliarder USD. Landbruk og fiske omfatter kun en helt ubetydelig del (ca. 0,1 % av BNP) av landets næringsliv.

Utbyggingen av et effektivt kommunikasjonsnett har vært en viktig bestanddel i den økonomiske utviklingen. Ved hjelp av en strategisk beliggenhet ved Singaporestredet og en høy effektivitet har Singapore utviklet seg til å bli et av de ledende samferdselsknutepunktene i Asia. Den internasjonale flyplassen Changi regnes blant de mest effektive flyplasser i verden. Havnen er blant verdens travleste, og rommer bl.a. en av verdens aller største containerhavner (nr. 2 2006). Singapore har jernbaneforbindelse med Malaysia, og to broer forbinder øya med Johor. En tunnellbane dekker store deler av øya.

Singapore har utviklet et stort industrivekstområde i Jurong på den vestlige delen av øya. Her ligger et stort antall fabrikker med produksjon av sement og bygningsmaterialer, kryssfiner, kjemikalier og plastvarer, maskiner, skip og stålkonstruksjoner, bl.a. oljeplattformer. Singapore er i dag en ledende nasjon i Sørøst-Asia på dette feltet. I tillegg produseres lettere industriprodukter som metallvarer, elektroniske artikler, tekstiler og konfeksjon, farmasøytiske produkter, vegetabilske oljer m.m. Japansk kapital står bak en del av de nye industriene, men også vesteuropeisk og amerikansk industri etablerer filialer og datterbedrifter i Singapore. Mye av den lavteknologiske, men plasskrevende og arbeidsintensive industrien er flyttet ut enten til Johor i Malaysia eller til den indonesiske øya Batam, rett sør for Singapore.

Singapores økonomi er svært eksportorientert. Det foregår en betydlig import av råvarer som reeksporteres som ferdigvarer. I 2004 utgjorde verdien av reeksport 45 % av total eksportverdi. Viktigste handelspartnere er Malaysia, Kina og USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.