Bygning nr. 0023 Magasin i nordre leir ble bygget i 1916.
Forsvarsbygg.
Lisens: CC BY 2.0
Bygning nr. 0053 i søndre leir er et typisk eksempel på en militær eks-tysk stall.
Forsvarsbygg.
Lisens: CC BY 2.0

Evjemoen er en tidligere militærleir i Evje og Hornnes kommune i Agder, cirka 50 km i luftlinje nord for Kristiansand. Anlegget ligger rett øst for Otra og består av to hovedområder: nordre (eldste) og søndre (nyeste) leir.

Leiren ble anlagt i 1912 som øveplass for Vesterlen infanteriregiment både i forbindelse med innføring av ny hærordning i 1911 og som erstatning for Madlamoen. I 1920- og 1930-årene ble den brukt av Agdesidens (Agder) infanteriregiment, av Bergartilleribataljon nr. 1 og av noen mindre spesialavdelinger. Tyskerne bombet leiren 1940, men bygde den senere ut og brukte den under resten av okkupasjonen.

Etterkrigstiden

Etter 1945 ble Evjemoen videre utbygd av det norske Forsvaret, som blant annet benyttet den som øveplass for Tysklandsbrigaden. I perioden 1953–1995 ble leiren brukt av Infanteriets øvingsavdeling nr. 2 (IØ2). I 1995 ble IØ2 formelt nedlagt og Agder regiment opprettet på Evjemoen. De siste årene ble leiren brukt som standkvarter, med administrasjon og rekruttskole, for Agder regiment. Leiren ble nedlagt i 2002 og solgt fra Forsvaret til kommunen fra 2003.

En rekke bygninger i leiren er fra 2004 vernet, flere av dem fredet av Riksantikvaren, fordi leiren er antikvarisk interessant og tildels har meget godt bevart bygningsmasse knyttet til flere perioder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg