Vaktel (foto)

Vaktel Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Vaktel. Egg fra oppdrettsvaktler selges i velassorterte matforretninger i Norge. Vaktelegg (foran på bildet) er vesentlig mindre enn hønseegg (bakerst).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vaktel er en fugleart i fasanfamilien. Den er en liten (16–18 centimeter og veier mellom 50 og 150 gram). Den er en gulbrun, overveiende lengdestripet fugl med meget kort hale og tykk kropp. Vaktel lever skjult og oppdages lettest på den karakteristiske lyden: «bytt byll-ytt».

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Coturnix coturnix
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse og habitat

I Norge er vaktelen en sjelden, meget spredt hekkende trekkfugl som kan påtreffes i sør og øst til Trøndelag og Møre, men er også observert helt nord til Troms. Den er ellers utbredt i store deler av Afrika, Asia og Europa. Den har helst tilhold på dyrket mark, men også i andre åpne landskap helt opp mot bjørkebeltet.

Arter og oppdrett

Vaktelslekten, Coturnix, omfatter seks arter utbredt i Europa, Asia og Afrika. Utenlandske vaktelarter lar seg lett oppdrette i fangenskap også i Norge, og de produserer da egg omtrent som tamhøns.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Coturnix coturnix
Tidligere vitenskapelig navn
Coturnix coturnix coturnix
Artsdatabanken-ID
4052
GBIF-ID
2474156

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg