Faktaboks

Også kjent som

Forkortet: Wilts

Uttale
wˈiltʃə

Wiltshire er et fylke og grevskap i Storbritannia, i det sørvestlige England. Fylket hadde 680 137 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3485 kvadratkilometer. Administrasjonssentrum er Trowbridge, andre større byer er Salisbury og Swindon, som er en egen samvirkemyndighet.

Landskapet veksler mellom lavland, særlig omkring Trowbridge og Salisbury, og høyereliggende åser, blant annet White Horse Hills i nordøst. I Wiltshires sentrale deler ligger Salisbury Plain, som i stor grad benyttes til militære formål. Jordbruk er viktig næringsvei, for øvrig allsidig lettindustri. Fylket drar nytte av de store motorveiene som trekker til seg bedrifter som Honda, Intel og Motorola. Forsvarets anlegg på Salisbury Plain er fylkets største arbeidsplass, samtidig som turisme er av stor betydning.

Wiltshire har mange fornminner, blant annet Stonehenge og den megalittiske steinsirkelen Avebury, som er en av de største i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg