Sør-Koreas utenrikspolitikk preges sterkt av forholdet til Nord-Korea, og er særlig fokusert på internasjonale tiltak for å stanse nordkoreanernes atomvåpenprogram. I 2008 fastslo president Lee Myung Bak på ny at alliansen med USA, som i en forsvarsavtale garanterer Sør-Koreas sikkerhet, er selve hjørnestenen i landets utenriks- og forsvarspolitikk.

Sovjetunionen og Kina

Sør-Korea forbød lenge alt samkvem med kommunistiske land, men dette ble myket opp ved den såkalte «nordpolitikken» fra slutten av 1980-årene. I 1990 fikk landet diplomatiske forbindelser med en rekke av Nord-Koreas allierte i Øst-Europa, deriblant Sovjetunionen. I 1992 fikk Sør-Korea diplomatiske forbindelser med Kina, og samhandelen mellom de to land ekspanderte kraftig. I 1993 gikk en tredjedel av alle sørkoreanske investeringer utenlands til Kina.

Nord-Korea

Siden 2003 har Sør-Korea vært en av partene i de såkalte sekspartsforhandlingene med sikte på å få Nord-Korea til å stanse atomvåpenprogrammet. Sør-Korea gjenopptok i juni 2007 matvarehjelpen til Nord-Korea etter at Pyongyang hadde sagt seg villig til å stenge landets største atomreaktor. Dette året ble det sendt 400 000 tonn ris sammen med store mengder fyringsolje. Nødhjelpen fra sør var blitt avbrutt etter at Nord-Korea i 2006 hadde prøveskutt nye langtrekkende raketter.

Japan

Etter bitter rivalisering gikk Sør-Korea og Japan sammen om arrangementet av fotball-VM i 2002, noe som bedret et tidligere anstrengt forhold. I 2005 blusset imidlertid en følelsesladet konflikt opp på ny om øygruppen Dokdo, i Japan kjent under navnet Takeshima.

USA og krigene i Midtøsten

Parlamentet vedtok i februar 2004 et omstridt forslag om å sende over 3000 soldater som støtte til USA-koalisjonen i Irak-krigen. Regjeringen bøyde ikke av da en sørkoreansk tolk ble bortført og senere halshugd. USA varslet på sin side omfattende endringer av sitt militære nærvær på Koreahalvøya: USA-styrkene ble redusert fra sitt tidligere nivå på 37 000 til 29 000 mann i 2009. USA-tropper i fremskutte posisjoner ved grensesonen DMZ ble omplassert til bakre linjer lenger sør. Troppereduksjonene ble satt i sammenheng med situasjonen i Irak/Afghanistan. Under president Roh Moo Hyun fikk striden om Nord-Koreas atomvåpenprogram forholdet mellom Seoul og Washington til å kjølne. Roh-regjeringen var engstelig for at USA ville presse Pyongyang for sterkt og dermed utløse krasse reaksjoner fra nord.

Inntil 2012 hadde USA fortsatt overkommandoen over egne og sørkoreanske styrker i en eventuell krigssituasjon. I 2012 gikk denne kommandomyndigheten over til Sør-Koreas forsvarsstab.

Med forsvarsalliansen med USA som grunnlag sendte Sør-Korea militært personell både til Irak og Afghanistan. I juli 2007 ble 23 sørkoreanere fra en kristen hjelpeorganisasjon tatt som gisler av Taliban i Afghanistan. To av gislene ble drept under en langvarig forhandlingsprosess. 21 ble satt fri etter at Sør-Korea hadde sagt seg villig til å trekke sitt militære personell, i alt cirka 210 ingeniør- og sanitetssoldater, ut av Afghanistan. Sør-Korea benektet en påstand fra Taliban om at det også var blitt betalt løsepenger på 20 millioner amerikanske dollar. Sør-Korea har siden juni 2008 hatt et mindre feltsykehus i Bagram utenfor Kabul.

Sør-Korea hadde fra 2004 den tredje største troppekontingenten i Irak (etter USA og Storbritannia); på det meste 3600 militært personell. Styrken ble i løpet av 2007 redusert til 1100 mann, og resten trukket tilbake i desember 2008.

Norge og Sør-Korea

Kronprinsparet møter Han Duk Soo

Det norske kronprinsparet reiste på et offisielt besøk til Sør-Korea i 2007. Her med statsminister Han Duk Soo og hans kone utenfor statsministerens offisielle bolig i Seoul, 9. mai 2007.

Av /NTB Scanpix.

Siden midten av 1970-årene har Sør-Korea vært blant Norges største handelspartnere i Asia. Særlig siden en frihandelsavtale mellom Sør-Korea og EFTA trådte i kraft i 2006, har samhandelen mellom Norge og Sør-Korea vært i kraftig stigning. I 2008 var Sør-Korea Norges femte største eksportmarked og det nest største i Asia etter Kina. Eksporten fra Norge var på 9062 millioner NOK og importen til Norge 6628 millioner. Norske bedrifter har investert mer enn 20 milliarder kroner i Sør-Korea og i økende grad kjøpt seg inn i koreanske firma.

Tradisjonelt har det økonomiske samvirket vært dominert av skipsbygging og skipsfartsinteresser. Frihandelsavtalen omfatter med få unntak alle industrivarer, fisk og fiskeprodukter, samt bearbeidede landbruksprodukter. Den sikrer fri markedsadgang for norske varer og forbedret markedsadgang for norske tjenester i Sør-Korea. Sør-Korea er for øvrig også blitt Norges tredje største turistmarked i Asia, etter Japan og Kina.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte i mai 2007 Seoul og Pusan i spissen for en større norsk næringslivsdelegasjon. Dette var første gang noen i kongefamilien har vært på offisielt besøk i Sør-Korea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg