Faktaboks

Offisielt navn
South Georgia and the South Sandwich Islands
Norsk navn
Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene
Hovedstad
King Edward Point, Sør-Georgia
Statsform
Britisk oversjøisk territorium
Statsoverhode
Charles 3.
Landareal
3 903 km²
Innbyggertall
ubebodd, rundt 20 midlertidig stasjonerte
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Valuta
Falkland Islands pound
Nasjonalsang
God Save the King
Flagg
Riksvåpen
Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, plassering

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene med naboland rundt, kart
Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Britiske territorier i Sør-Atlanteren

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene er et britisk oversjøisk territorium i Sør-Atlanteren, som består av øya Sør-Georgia og øygruppen Sør-Sandwichøyene med elleve mindre øyer.

Sør-Georgia ligger omkring 1290 kilometer sørøst for Falklandsøyene. Sør-Sandwichøyene er en rekke med vulkanske øyer som ligger mellom 56 og 60 grader sør, 560–800 kilometer sørøst for Sør-Georgia. Havområdet rundt øyene er en maritim forvaltningssone (The South Georgia and South Sandwich Islands Maritime Zone) som strekker seg 200 nautiske mil (370 kilometer) fra øyenes grunnlinjer. Forvaltningssonen dekker mer enn én million kvadratkilometer av Sør-Atlanterhavet.

Oppdagelseshistorie

Hvalfangerkirken
Den norske kirken i Grytviken ble innviet 1913. I forgrunnen kongepingviner.

Hvalfangststasjonen i Grytviken var gjennom flere tiår arbeidsplass for et stort antall nordmenn.

Sør-Georgia ble oppdaget av Antoine de la Roché i april 1675; fartøyet hans hadde kommet ut av kurs under seiling fra Lima i Peru til England. Øya ble sett på ny av spanjolen Gregorio Jerez i 1756. James Cook kom til Sør-Georgia 14. januar 1775 og var den første som gikk i land på øya. De åtte sørligste av Sør-Sandwichøyene ble oppdaget i 1775 av James Cook, og de tre nordligste i 1819 av Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Øyene ble annektert av Storbritannia i 1908.

Argentina har gjort krav på Sør-Georgia siden 1927 og på Sør-Sandwichøyene siden 1948.

Panorama av Sør-Georgia tatt i forbindelse med Endurance-ekspedisjonen, 1914-1917
Panorama av Sør-Georgia tatt i forbindelse med Endurance-ekspedisjonen, 1914-1917
Av .

Administrasjon

Øyene blir administrert av guvernøren på Falklandsøyene som samtidig har tittel av Commissioner på Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene. Siden 1982 (slutten på Falklandskrigen) har øyene hatt 14. juni som frigjøringsdag. En grunnlov ble vedtatt 3. oktober 1985. Lovgivingen er basert på britisk lov.

Det er ingen som bor permanent på øyene, men det britiske forskningsinstituttet British Antarctic Survey (BAS) driver to stasjoner på Sør-Georgia (King Edward Point, Grytviken og Bird Island). Personellet på Birdøya driver blant annet med overvåking av sjøfugl og marine pattedyr og datasettet herfra er en av de lengste og mest detaljerte oversiktene over sjøfugl og marine pattedyr i Sør-Atlanterhavet. Sør-Sandwichøyene er ubebodd. Imidlertid var det fra 1976 til 1982 en argentinsk forskningsstasjon på Thuleøya.

Administrasjon (kalles GSGSSI – Government of South Georgia & the South Sandwich Islands) er økonomisk uavhengig, med en årlig inntekt som hovedsakelig stammer fra fiskerilisenser, turistavgifter og salg av spesielle frimerker. Inntektene brukes på fiskeriforskning og -vern, fiskeriobservatører, ansattes lønn og miljøforvaltning.

Miljø

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene regnes å være globalt viktig som et relativt uberørt miljø med store bestander av sjøfugl og marine pattedyr, blant annet den utrydningstruede vandrealbatrossen. Havområdet rundt Sør-Georgia er svært produktivt, blant annet med store mengder krill som er basismat for mange marine rovdyr. Det store artsmangfoldet i området er til dels truet av den nåværende temperaturøkningen i havet.

Sør-Sandwichøyene er sjelden besøkt, og informasjon om flora og fauna på land og i havet er sparsom. Nyere forskning fra det britiske forskningsskipet RRS James Cook indikerer at det finnes hydrotermisk aktivitet i dypet utenfor øygruppen som kan tenkes å støtte en unik fauna.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg