Grytviken

Grytviken, vik på nordsiden av den britiske øya Sør-Georgia, i fjordsystemet Cumberland Bay. Hvalfangststasjonen i Grytviken var gjennom flere tiår arbeidsplass for et stort antall nordmenn. 

Grytviken ble navngitt på Nordenskiöld-ekspedisjonen 1901–03 (se ekspedisjoner i Antarktis), etter de store jerngrytene som hadde vært brukt til spekk-koking, og som lå igjen etter selfangernes tidligere virksomhet.

Carl Anton Larsen besøkte Grytviken i 1902, som deltaker i Nordenskiöld-ekspedisjonen. I 1904 fikk han dannet et argentinsk selskap, Compañía Argentina de Pesca, som bygde en landstasjon i Grytviken for hvalfangsten i området.

Driften i Grytviken ble starten for moderne hvalfangst i Sørishavet. Larsen bestyrte stasjonen i de første 10 år, og den hadde lenge hovedsakelig norsk mannskap. Folketallet var enkelte somrer oppe i 1000–1500, men antallet av overvintrere var langt mindre.

Stasjonen var et par sesonger i midten av 1960-årene leid ut til japanske hvalfangerselskaper.

En norsk trekirke innviet 1913 er blant de bevarte bygningene i Grytviken.  Stedet har museum og får besøk av cruiseturister. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.