Den norske kirken i Grytviken ble innviet 1913. I forgrunnen kongepingviner.

Grytviken, vik på nordsiden av den britiske øya Sør-Georgia, i fjordsystemet Cumberland Bay. Hvalfangststasjonen i Grytviken var gjennom flere tiår arbeidsplass for et stort antall nordmenn.

Grytviken ble navngitt på Nordenskiöld-ekspedisjonen 1901–03 (se ekspedisjoner i Antarktis), etter de store jerngrytene som hadde vært brukt til spekk-koking, og som lå igjen etter selfangernes tidligere virksomhet.

Carl Anton Larsen besøkte Grytviken i 1902, som deltaker i Nordenskiöld-ekspedisjonen. I 1904 fikk han dannet et argentinsk selskap, Compañía Argentina de Pesca, som bygde en landstasjon i Grytviken for hvalfangsten i området.

Driften i Grytviken ble starten for moderne hvalfangst i Sørishavet. Larsen bestyrte stasjonen i de første 10 år, og den hadde lenge hovedsakelig norsk mannskap. Folketallet var enkelte somrer oppe i 1000–1500, men antallet av overvintrere var langt mindre.

Stasjonen var et par sesonger i midten av 1960-årene leid ut til japanske hvalfangerselskaper.

En norsk trekirke innviet 1913 er blant de bevarte bygningene i Grytviken. Stedet har museum og får besøk av cruiseturister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg