Rut Tellefsen

Faktaboks

Rut Tellefsen

Rut Fredriksen

Født
23. august 1930, Malvik
Rut Tellefsen fotografert i forbindelse med Kirsebærhaven (1988, Nationaltheatret)
Av /DEXTRA photo.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Rut Tellefsen er en norsk skuespiller.

Hun debuterte i 1956 på Det Norske Teatret, der hun var ansatt til 1965, og var siden knyttet til Fjernsynsteatret og Oslo Nye Teater. Fra 1972 var hun den drivende kraften i opprettelsen av Telemark Teater (nå Teater Ibsen), som åpnet i 1975.

Som frilanser i 1978–1981 var hun blant annet leder for Ibsenfestivalen i Skien. I 1981–2001 var hun ansatt ved Nationaltheatret. I en rekke store roller i norsk og utenlandsk dramatikk har hun befestet sitt ry som en ledende scenekunstner: Dronningen i Hamlet og Miranda i Stormen av William Shakespeare; Anitra og Den grønnklædte i Peer Gynt, Rita Allmers i Lille Eyolf og Tante Julle i Hedda Gabler; hos August Strindberg: Laura i Fadren og kapteinsfruen i Dödsdansen; Ljuba i Anton Tsjekhovs Kirsebærhaven og moren i En handelsreisendes død. Med styrke og innsikt spilte hun tittelroller som Kristin Lavransdatter (hele trilogien) og Sarah Bernhardt.

I 1990-årene gjorde Tellefsen seg bemerket i moderne dramatikk som Edward Albees Tre høye kvinner og De tålmodige av Thorvald Steen. Hun mottok Amandaprisen for rollen som Moster Åshild i filmversjonen av Kristin Lavransdatter. Tellefsen har også hatt populære gjennomgangsroller i TV-serier, blant annet Off-Shore (1996–2000). Videre har hun gjort tre plateinnspillinger av Bjørnson/Griegs Bergljot og en engelsk plateversjon av Peer Gynt som Mor Aase.

Rut Tellefsen har vært gift med Tom Tellefsen og Kjell Bækkelund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg