Stormen

Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Stormen, engelsk originaltittel The Tempest, er et skuespill av William Shakespeare, sannsynligvis skrevet i 1611. Det er en eventyrkomedie med filosofisk grunntone, og danner en naturlig avslutning på hans diktergjerning.

Vismannen Prospero er fordrevet fra sitt hertugdømme, men lærer seg magiske kunster og tar luftånden Ariel og den dyriske Caliban i sin tjeneste. Ved hjelp av en storm bringer han sine fiender til sin øde øy, avslører deres ondskap og forsoner seg med dem. Stykket rommer også en romantisk kjærlighetshistorie.

Den er oversatt på norsk av blant andre Henrik Rytter (1933), Halldis Moren Vesaas (1969) og André Bjerke (1970).

Det er laget flere operaer og balletter over skuespillet. Blant de mest kjente er balletten med koreografi av Glen Tetley og musikk av Arne Nordheim som hadde urpremiere i 1979. Stykket har vært inspirasjonskilde for flere filmer, blant annet westernfilmen Yellow Sky (1948), science-fiction-filmen Forbidden Planet (Den forbudte planet, 1956), Derek Jarmans The Tempest (1979), Paul Mazurskys Tempest (Stormen, 1982), Per Åhlins helaftens tegnefilm Resan till Melonia (1989) og Peter Greenaways Prospero's Books (1991).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg