Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet

Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet, prosjekt som skal måle og forbedre HMS-nivået i norsk petroleumsvirksomhet.

RNNP ble startet som et pilotprosjekt av Oljedirektoratet i 1999, og utga den første årlige rapport for perioden 1996-2000 i april 2001. Fra 2004 ble arbeidet overtatt av Petroleumstilsynet, etter utskillelsen fra OD. Fra 2006 ble åtte navngitte petroleumsanlegg på land inkludert, de samme som Petroleumstilsynet hadde overtatt ansvaret for fra 2004. Dette innbefatter de to raffineriene på Slagentangen og på Mongstad, LNG-anlegget på Melkøya, og gassanleggene på Kårstø, Kollsnes, Tjeldbergodden og Nyhamna, samt oljeterminalen på Sture.

RNNP utgir en årlig rapport om HMS i petroleumsvirksomheten i slutten av april hvert år. Fra og med 2010 utgis også årlig en rapport som dekker risiko forbundet med akutte utslipp (til sjø). Denne rapporten kom første gang i november 2010.

Prosjektet dekker alle produksjons- og flyttbare enheter på sokkelen, samt skip forbundet med virksomheten når de er innenfor sikkerhetssonen, normalt 500 meter fra innretningen. Helikoptertransporten av personell mellom land og innretningene og internt mellom innretningene dekkes i samarbeid med Luftfartstilsynet.

Ulike former for risikobeskrivelser (målinger, indikatorer, indekser, beregninger) og vurderinger brukes for å gi et bilde av risikonivået. I RNNP brukes statistiske risikoindikatorer og kvalitative undersøkelser, så som spørreskjemaundersøkelser, intervjuer, dialogseminarer og feltstudier.

De statistiske risikoindikatorene beregnes på basis av inntrufne historiske hendelser og antakelser om denne erfaringens gyldighet for fremtidige operasjoner. Indikatorene er avhengig av:

  • Tilløp til ulykker, nestenulykker, personskader og andre hendelser
  • Ytelse av barrierer

Den opplevde risiko, som er en vurdering av risiko, er avhengig av

  • Risikobeskrivelser som foreligger, herunder statistiske risikoindikatorer
  • Opplevelse av risikoforhold og forebyggende arbeid
  • Holdninger, kommunikasjon, samarbeidsforhold
  • Kulturelle aspekter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.