Faktaboks

Natal
Uttale
natˈal
Natal

Sanddynene og strendene utenfor Natal er et yndet turistmål.

Natal er hovedstad i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil, ved munningen av Potengielven, 250 kilometer nord for Recife.

Natal ble grunnlagt første juledag 1599, og fikk navn etter grunnleggelsesdagen (portugisisk: natal, 'jul'). Kommunen har 890 480 innbyggere (IBGE, estimat for 2020), men medberegnet storbyregionen rundt Natal har byen godt over en million innbyggere.

Næringsliv

Natal har både bomullsindustri og saltraffinering, og er administrativt senter for oljeindustrien utenfor kysten. Byen har også betydelig fiske og fruktdyrking, og havn med utførsel av bomull, sukker, salt og huder.

Natal er et samferdselsknutepunkt. I 2014 fikk byen en ny internasjonal flyplass, og all sivil trafikk ved den gamle flyplassen, Augusto Severo, ble avviklet. Flyplassen har IATA-kode NAT.

Natur

Langs kysten er vidstrakte sandstrender og sanddyner som har lagt grunnlag for en betydelig turistindustri med senter i forstaden Ponta Negra. Mellom sentrum og Ponta Negra ligger naturparken Parque das Dunas (den nest største byskog i Brasil etter Tijuca i Rio de Janeiro).

Kultur

Dansen forró ble til i Natal. Universitet i byen ble grunnlagt 1958, og Natal er erkebispesete. I nærheten av byen ligger rakettoppskytingsbasen Barreira do Inferno.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg