Riga lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Riga lufthavn er en internasjonal lufthavn for Latvias hovedstad, Riga. Flyplassen åpnet i 1973, og ligger cirka 9 km sørvest for sentrum av Riga. Flyplassen eies og drives av den latviske staten.

Faktaboks

Også kjent som

Rigas Starptautiska Lidosta

Historie

Av /Flicr.
Lisens: CC BY 2.0

Den første internasjonale lufthavn for Riga var Spilve lufthavn, som åpnet før første verdenskrig, og hadde sivile flyvninger fra 1928, gjennom det Tysk-Russiske flyselskapet Deruluft. Flyplassen var lokalisert cirka 5 km nord for sentrum at Riga. Under den russiske okkupasjonen ble flyplassen ombygget og fungerte som en større base for flyselskapet Aeroflot.

Spilve lufthavn stengte for ordinær trafikk på slutten av 1980-tallet, men terminalbygningene står fremdeles, som et symbol på Stalins neoklassiske arkitektur. Flyplassen eksisterer fremdeles, og den benyttes nå hovedsakelig til opplæring av privatflygere. Terminalbygningen er omgjort til latvisk luftfartsmuseum.

Da tiden innhentet Spilve lufthavn på slutten av 1960-tallet, innså lokalstyret i Riga at tiden var moden for å bygge en ny og moderne flyplass. Valget falt på en lokalisering i Mārupe, sydvest for hovedstaden, og i 1973 sto den nye internasjonale hovedflyplassen for Riga og Latvia klar.

I forbindelse med Rigas 800-årsjubileum i 2001, ble lufthavnen betydelig oppgradert og renovert. Nye terminaler kom på plass i 2006 og 2016, og lufthavnen har idag tre terminaler, som skiller trafikk mot Schengen-området og Non-Schengen.

Trafikk

Det latviske selskapet AirBaltic er den største operatøren ved lufthavnen, og de har også sin hovedbase her.

Totalt reiser cirka 6 millioner passasjerer over lufthavnen årlig, noe som gjør den til en av Europas minste hovedstadslufthavner.

Flytog

En avtale om jernbanestasjon ved flyplassen ble inngått i mars 2018, og skal inngå som en del av et større jernbaneprosjekt i Latvia; «Rail Baltica».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg