Reinheim

Reinheim
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Reinheim er en selvbetjent DNT-hytte nordøst for Snøhetta i Stroplsjødalen på Dovrefjell. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Oppdal, Trøndelag; 1340 meter over havet.

Fra Reinheim er det merkede sommerruter til toppen av Snøhetta og til nabohyttene Snøheim, Åmotdalshytta og Kongsvoll.

Navnet

Reinheim ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, og villreinen har holdt til i dette området i flere tusen år. Hyttas navn hentyder til dette.

Historikk

På 1800-tallet var Snøhetta et viktig reisemål. Det store massivet på Dovrefjell ble lenge ansett for å være Norges høyeste fjell og mange ble fristet til et besøk. Den første kjente bestigning av Snøhetta ble gjort i 1801 av Jens Esmark. I 1888 bygde Johan Jerkind en turisthytte på fjellet, 1672 meter over havet, helt oppe i siden på Snøhettas stortopp. Den fikk ganske lite besøk og ble aldri noen suksess på tross av at DNT ga tilskudd til driften gjennom en rekke år. Hytta ble etter hvert stående uten bestyrer og ble utsatt både for hærverk og værets herjinger.

At hytta sto i fare for å bli lagt ned passet imidlertid DNT svært dårlig. Den lenge etterlengtede jernbanen over Dovre begynte å bli ferdig og foreningen så for seg at mange ville benytte denne for å besøke fjellområdet. NSB tenkte noenlunde likt og lovte å betale oppussingen hvis DNT kjøpte hytta. Det skjedde i 1922, og neste sommer var oppussingen ferdig.

Flytting

Besøket fortsatte imidlertid å være lite og det ble stadig klarere at hytta lå feil plassert. Den var et godt utgangspunkt for turer opp på Snøhetta, men utover dette ga den få muligheter. Det ble derfor bestemt å flytte hytta litt lavere i terrenget for å gjøre den lettere tilgjengelig. Ny tomt ble tatt ut en times tur nedenfor den gamle, 1473 meter over havet. Kjørevei ble anlagt fra Hjerkinn og i 1950 kunne arbeidet med selve hytta starte. Dette viste seg å bli en krevende oppgave. Så kort tid etter andre verdenskrig var det fremdeles rasjonering på en del byggevarer og vanskelig å få tak i alt som skulle til. Først 4. april 1952 kunne flagget heises på den nye Reinheim.

Hytta ble bygget etter mønster av en storgård på Dovre og ble et flott anlegg. Med 48 senger og flott utstyrt ble denne nye betjente hytta godt mottatt blant vandrerne. Forsvaret bestemte seg imidlertid snart for å anlegge et stort skytefelt på Dovre, og både nye Reinheim og adkomstveien ble overtatt av militæret i 1959. Hytta ble omdøpt til Snøheim og var i Forsvarets bruk til 2007 da skytefeltet ble lagt ned og hytta ble tilbakeført DNT.

Nye Reinheim

Den nye Reinheim måtte erstattes på en eller annen måte og det ble bygget en ny hytte i Stroplsjødalen i 1962. Hytta fikk igjen navnet Reinheim. Den tredje utgaven av hytta med dette navnet ble finansiert med midler fra Forsvaret. Den er ganske mye besøkt og har blitt utvidet et par ganger slik at den i 2020 hadde 36 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg