Raoul Cédras

Faktaboks

Raoul Cédras
Født
1949, Jérémie, Haiti

Artikkelstart

Raoul Cédras er en haitiansk offiser. Som sjef for hæren var han ansvarlig for militærkuppet mot president Jean-Bertrand Aristide i 1991, samme mann som hadde innsatt ham i stillingen.

Cédras var Haitis reelle leder fra 1991 til 1994, selv om landet i navnet hadde sivile presidenter. En samlet verden – med unntak av Vatikanstaten – fordømte kuppet og krevde Aristides tilbakekomst som president. Cédras ble til slutt tvunget i eksil til Panama i 1994.

Regjeringstid

Under Cédras' regjeringstid flyktet et økende antall haitiere til USA, som følge av svært dårlige tider og politisk ustabilitet. En handelsblokade førte etter hvert også til økte levekostnader, noe som igjen sendte regningen for landets økonomiske uføre til de fattigste. Mange av disse flyktet i skrøpelige båter, og risikerte livet under overfarten.

Disse ble en del av et større bilde, haitiske båtflyktningers flukt mot USA, et fenomen som dukket opp for alvor under regimet til François Duvalier, også kjent som Papa Doc. Etter å ha så nær som forsvunnet under Aristides regjering, økte på nytt strømmen av båtflyktninger umiddelbart etter kuppet mot ham. I løpet av de første to månedene etter kuppet ble mer enn sju tusen haitiere stoppet på havet av den amerikanske kystvakten. Disse ble til en diplomatisk hodepine for USA, som i første omgang ikke ønsket å sende dem tilbake til regimet de så sterkt motarbeidet, men heller ikke ønsket å innvilge asyl. Løsningen ble at en stor del av båtflyktningene ble sendt til USAs base på Guantánamo, Cuba.

Flere tusen mennesker skal ha blitt drept under Cédras' styre, av hans styrker. I tillegg led landet under internasjonale sanksjoner, innført for å legge press på Cédras' junta. Som en kommentar til den dramatiske situasjonen innbyggerne hans befant seg i, og som tvang dem til en risikabel flukt ut av landet, skal Cédras ha uttalt at «livet på Haiti er verre enn døden.» Under Cédras' tid som leder var Haiti under press både fra USA og OAS, samtidig som han hevdet at 75 prosent av styrkene hans hadde mottatt opplæring i, eller av USA.

Avgang

På tross av gjentatte løfter om å gå av frivillig, måtte Cédras til slutt presses til å gå av under trussel om amerikansk invasjon. I september 1994 inngikk Cédras en avtale med USAs tidligere president Jimmy Carter om å overlate makten til Aristide, noe som ble overvåket av en stor amerikansk militær styrke, også kjent som Operation Uphold Democracy.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Korrespondent og forfatter Herbert Gold rapporterer fra Haiti i 2003.
  • "Written in Blood – the story of the Haitian people 1492 – 1995", Robert Debs Heinl og Nancy Gordon Heinl, revidert av Michael Heinl (2005). Forlag: University press of America.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg