Faktaboks

Ragnvald Alfred Roscher Lund
Født
24. februar 1899, Oslo
Død
23. oktober 1975

Ragnvald Alfred Roscher Lund var en norsk hæroffiser og diplomat, som under andre verdenskrig ble den første sjef for Forsvarets etterretningstjeneste. Etter krigen ble han den første militærrådgiveren for FNs generalsekretær og dennes utsending til Palestina.

Militær karriere

Roscher Lund tok sin militære utdanning ved Krigsskolen (1920) og Den militære høyskole (1923), deretter generalstabseksamen (1936). Han hadde sin militærfaglige bakgrunn fra Artilleriet.

Ved angrepet på Norge, 9. april 1940, var Roscher Lund sjef for Forsvarsdepartementets opplysningskontor, en etterretningsavdeling (1939–1940). Han gjorde først krigstjeneste hjemme i Hærens overkommando (HOK) og Forsvarets overkommando (FO), fra krigsutbruddet 9. april til 20. juni, deretter ute.

I juni 1940 ble han utnevnt til assisterende militærattaché, senere militærattaché, ved den norske legasjonen i Stockholm. Deretter dro han til London, og sluttet seg til Forsvarets ledelse der. Fra desember 1941 til februar 1942 var han sjef for HOKs operative avdeling, og forfremmet til major. Fra februar 1942 til april 1946 var han, som oberstløytnant, sjef for FOs avdeling II, som var den nye militære etterretningstjenesten. Dette var ha frem til krigens slutt, da han ble forfremmet til oberst.

Roscher Lund utmerket seg som etterretningsoffiser, og er blant annet kjent for å ha overbrakt meldingen til britisk etterretning som startet jakten på det tyske slagskipet Bismarck, i 1941. Han leder også norsk spionasje i Nazi-Tyskland under krigen. For Storbritannia var Roscher Lunds etterretningsvirksomhet i Sverige så viktig at statsminister Winston Churchill selv forsøkte å forhindre at han ble forflyttet fra Stockholm til London.

Han gikk av som sjef for FO II i 1946, og ble etterfulgt av Vilhelm Evang.

Sivil karriere

Roscher Lund studerte, i tillegg til sin militære utdanning, også økonomi, og ble cand.oecon. i 1925.

Etter andre verdenskrig ble Roscher Lund diplomat, og tjenestegjorde dels for Norge, men først for FN. Da Trygve Lie ble den generalsekretær for FN, hentet han Roscher Lund, som han kjente fra tiden i London, som sin militære rådgiver (1946–1948). Som sådan ble Roscher Lund først sendt til Hellas som for å lede sekretariatet for FNs undersøkelseskommisjon, The Commission of Investigation Concerning Greek Frontier Incidents, som i 1947 undersøkte påstander om utenlandsk støtte til den greske geriljaen, og som førte til opprettelsen av det første av FNs militære observatørkorps, United Nations Special Committee on the Balkans (UNSCOB).

Deretter spilte Roscher Lund en sentral, men vesentlig skjult, rolle i Palestina i tiden rundt etableringen av staten Israel. I mars 1948 reiste han til Palestina som generalsekretærens personlige utsending 1948. Han hadde da nære forbindelser med den ene part, sionistene – framfor alt gjennom Jewish Agency, og Israels senere president Chaim Herzog, som han underhånden dels ga rapporter, dels råd. I juni ble han midlertidig stabssjef for FNs sjefsmekler Folke Bernadotte; etter også å ha vært sekretær for FNs våpenstillstandskommisjon.

Etter å ha avsluttet perioden som rådgiver for FNs generalsekretær i 1948 vendte Roscher Lund tilbake til Norge, og var militærattaché i Moskva samme år. Han tjenestegjorde deretter i Forsvarsstaben, og var fra 1952 sjef for Transportberedskapsrådets sekretariat, fra 1964 i Samferdselsdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Ragnvald Alfred Roscher Lund
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036392303075

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg